1b7e7523a5397eac355b5aebdde6ad0b

Руски свещеник нарече православните в България „духовни нищожества“

„Свещеник от Руската православна църква иска да бъдат скъсани отношенията с „балканските джуджета““, съобщи във Фейсбук Архимандрит Никанор Мишков.

Руският свещеник пропагандист използва крайно обидни и цинични изрази срещу личността на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей и Негово Блаженство Киевския Митрополит Епифаний, а от друга страна – изпозва унизителни изрази за балканските народи и страни, че са „джуджета“, а конкретно за православните християни в България, че са „нищожества“, тъй като съвсем нормално, канонично и законно посрещнаха предстоятелят на Православието в България – Патриарх Вартоломей и предстоятелят на Православната Църква на Украйна Митрополит Епифаний, чият Църква е мъченица и която дава много кръвни жертви в тази руска агресивна антихуманна война.

Ето какво съобщи още Архимандрит Никанор във връзка с руския пропагандист в расо:

Свещеникът от РПЦ Андрей Новиков изрази в телеграм канала си своето недоволство от факта, че опелото на починалия български патриарх Неофит (Димитров) се оглавява от „главата на украинско-фанариотския разкол Константинополския патриарх Вартоломей“.

„Решението им да поддържат общение с Фенер след обединението му с украинския разкол е съзнателен избор на българите, румънците и т.н. Те не него „търпят” в евхаристийно общение „по икономия“, а нас търпят по икономия в общение. Няма да се уморя да подчертавам, че трябва да прекъснем общението си с цялата тази, извинете, плетеница от балкански джуджета, реещи се в мечти по-високо от римляните, но послушно наредени зад обезумялия турко-грък по заповед на четвъртия помощник на третия секретар на американското посолство. И след като скъсаме с общуващите с разколника Вартоломей, да изградим връзки с конкретни йерарси, които в името на единството с Църквата и чистотата на апостолското приемство ще скъсат със страхливите си шефове и съратници в новия разкол“, каза той.

Свещеникът нарече българите православни християни „духовни нищожества” поради факта, че предстоятелят на ПЦУ Епифаний (Думенко) пристигна да се прости с патриарх Неофит.