420309500 10226379643186194 3153219649475238403 N

Протестът не противоречи на нито една религия в света и е основно човешко право, казват организаторите на протеста на 12 март пред Синодалната палата

Получихме съобщения от различни хора, които ще участват в протеста и които се оплакват от други, които също ще участват, за това, че вторите незнайно с каква цел се опитват да променят смисъла на нашето събиране на 12 март пред Синодалната палата.

Въпросните не искат да се нарича протест (твърдят, че било греховно да се протестира), а предпочитат молитвено бдение. И не искат да се говори и отправят послания, а само да се стои, мълчи и да се гледа в една точка с наведена глава. И заявяват, че са против използването на мегафон и транспаранти.

Официално и предварително, повторно уведомяваме всички, че събитието, което ние организираме, се нарича протест. Протестът не противоречи на нито една религия в света и е основно човешко право. Молим да не се създават разделителни линии в самия протест.

Разбира се, по време на протеста ще може да бъдат пяти църковни песнопения и отправяни молитви от желаещите.

Протестът се организира от Йордан Георгиев и Александър Ангелов. Нашите имена стоят като отговорници в Столична община и Столична дирекция на върешните работи (СДВР). На протеста ще присъстват молитвено и/или чрез протест свещеници, вярващи и като цяло граждани, които да изразят своята правдива позиция относно противоуставните действия на определени митрополити, касирането на избора в Сливен и незачитането гласа на мнозинството от епархийските избиратели.

Плакати и мегафон са позволени. Плакати бяха позволени и използвани и пред сградата на Сливенска митрополия. Те са нобходими, за да отправим ясно посланието си и то да достигне до повече хора и медии, които ще бъдат около всички нас. Мегафонът ще ни е необходим, за да чуят митрополитите гласа на събралите се протестиращи вярващи, клирици и граждани като цяло, както и журналистическите микрофони, а така също да може всеки да изрази мнението си на протеста и да бъде чут. Отделно и да се поддържа реда и благоприличието на протеста.

По време на протест има законови изисквания, които ние сме длъжни да спазваме и да се съобразяваме.

И не на последно място, никой няма право да налага цензура върху свободата на изразяване на гражданите на Република България. Всеки човек на този протест ще има възможността да изяви позицията си и да заяви посланието си, което ще се случва, или поне трябва да се случва по културен и кротък начин, без агресия, провокации и обиди.

За спокойното протичане на мероприятието в подкрепа на Епископ Иеротей, който е избраникът на мнозинството в Сливенска Епархия, и в протест на приетата и все още неотменена Синодална наредба, ще се грижим всички присъстващи, както и полицията, която сме ангажирали. Протестът ще бъде мирен, но ясен, с изявяване на позиции и поставяне на искания. Не с мълчане, наведена глава, блеене, пиене на кафета и пушене на цигари.

Отиваме, за да свършим работа, от чийто резултат зависи цяла една Епархия. Всеки, който си позволява да ограничава нечие право на изразяване чрез слово, мегафон, транспарант или други средства по време на протеста, организиран от нас, ще бъде предаван на Столична дирекция на вътрешните работи.

Всеки, който желае, под надзора на свещениците, може да направи и молитвено бдение, което е допълнение към протеста.

Организираното от нас събитие се нарича протест под надслов „Срещу противоуставните действия на митрополити от Синода на Българската Православна Църква“.

С уважение,
Йордан Георгиев и
Александър Ангелов –
организатори на протеста