980x551 1671907487

Патриарх Неофит е в критично състояние, но е жив

Патриарх Неофит се възстановява под грижите на анестезиолога проф. Петров от ВМА. Достъпът до него е абсолютно ограничен.

Предстоиятелят на Българската Православна Църква Патриарх Неофит е жив и контактен, макар здравето му да е доста разклатено, научиха източници на Doxologia Infonews.

Информацията, която се разпространява в някои групи във Фейсбук и сред определени църковни кръгове, че е „умрял“ и че го чакат „да почине до часове“, не е вярна.

„Но нека да се молим за здравето и живота му“, призоваха архиреи по информация на Doxologia Infonews.

Митрополитите от Синода са гневни на „зловредните“ слухове, които някои „недоброжелатели“ разнасят из социалните мрежи и сред свещенството и вярващите у нас.

Лекарите се грижат за възстановяването на патриарха, но достъпът до него е ограничен заради наличието на различни вируси. Специални грижи за него полага анестезиологът от ВМА проф. Петров.

От Светия Синод единствено митрополит Киприян има неограничен достъп до Негово Светейшество. Вчера при патриарха е бил и Епископ Герасим.

Патриархът е информиран за решенията на Синода относно Сливенска Митрополия.

Припомняме, в края на ноември Патриарх Неофит бе приет във Военномедицинската академия (ВМА) заради белодробно заболяване.

„Призоваваме клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква, както и да се приема за достоверна единствено информацията, обявена от Светия синод на Българската православна църква (БПЦ)“, се казваше тогава в съобщението.

На 15 октомври 2023 г. Патриарх Неофит навърши 78 години.

Той е избран предстиоятел на БПЦ на 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския църковен събор. През 2015 г. президентът Росен Плевнелиев го награждава с орден „Стара планина“ първа степен за изключителния му принос към България.