430690742 923665352532386 1682078177888309535 N

Нарушенията на Синода са неуважение и обида към личността и достойнството на Епископ Иеротей

Агатополският Епископ Иеротей е един от малкото духовници в клира на Българската Православна Църква, още повече сред епископата, за когото съм убеден, че е достоен да заеме Сливенския митрополитски престол.

Иеротей е един от най-чистите, най-светлите и добри хора в духовенството на БПЦ, с реално християнско поведение.

И ако хората в Сливенска Епархия искат да имат такъв архиерей в следващите години, който да ги обича и да се грижи за тях, и не искат там да стане като в Пловдив, тогава трябва да се обединят и публично да заявяват, че подкрепят Иеротей, че искат той да ги води оттук нататък.

Хората трябва да се противопоставят на произвола и нарушенията, които синодалните митрополити извършиха в последните дни. Нарушения, заради които, ако аз бях на мястото на Иеротей, бих ги съдил, защото техните действия освен, че показват тяхната абсолютна арогантност, невежество, безбожие и цинизъм, но и са подигравка, неуважение и обида към личността и достойнството на Агатополския Епископ Иеротей (от моя гледна точка).

Необходимо е хората в Сливенска Епархия да направят протестни действия. Аз ще участвам! Много мои приятели също искат да се включат в публични демонстрации и противопоставяне на синодалния произвол.

А за тези, които са против Иеротей по причини неизвестни или измислени, ще кажа следното: хубав-лош, това е изборът на клириците и вярващите в Сливенска Епархия. Никой няма нито законовото, нито каноничното, нито моралното право да налага малцинственото си, меркантилно и бизнес желание над мнозинството. В демокрацията мнозинството решава, а малцинството се съгласява и изпълнява.