4c586482b3493f9e4374b89608cf3b13

Митрополит Антоний за признаването на ПЦУ: „Изчакваме да видим по-старшите църкви“; за Вартоломей: „Той е пръв сред равни“

Нас не ни притеснява присъствието на Митрополит Епифаний на опелото на Патриарх Неофит, защото всеки има право да дойде и да отдаде почит. Той ще присъства молитвено, в което няма нищо лошо. Няма да вземе участие в опелото, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

Така Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний коментира в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ присъствието на опелото на патриарх Неофит на митрополит Епифаний, който ръководи и представлява Православната църква на Украйна.

„Българската православна църква мъдро изчаква да види по-старшите сестри църкви, защото в православната един йерархичен ред. Отделно БПЦ винаги, погледнато назад, е взимала мъдри решения по въпроси, които касаят общия живот на православните църкви“, посочи митрополит Антоний.

„На поклонението пред патриарх Неофит видях дълбока мъка от раздялата с обичан човек. Негово Светейшество беше образ на Христос, икона на вярата. Той бе пример за добродетелен живот, човек, който подаваше ръка на всеки. Човек, с когото можеш да споделиш всичко. Затова виждаме множество народ, които бяха извили голяма опашка, за да се поклонят за последно с Негово Светейшество и да се помолят за упокоение на неговата душа“, посочи митрополит Антоний.

„Да следваме неговия достоен пример, защото във времената на криза, разделение и войни, в които живеем, ние трябва да свидетелстваме за единството на църквата. Тази любов, която той ни остави трябва да раздаваме щедро на всички, да бъдем единни и мъдро под ръководството на Светия дух да взимаме решения за бъдещето на БПЦ и на българския православен народ“, посочи още той.

За това, че Вселенският Патриарх Вартоломей води опелото на Неофит, Антоний каза: „Първият между равните възглавява такива траурни събития, както и присъства на интронизацията на бъдещите глави на поместните православни църкви. Не виждам нищо нередно в това. Четохме какви ли не изказвания по тази тема, но мисля, че тук трябва да загърбим емоциите и да стоим здраво върху традициите и спазването на устава на православната църква, такива, каквито са завещани от нашите предци“, каза още митрополит Антоний.