Otec Ivan Podpiska2

Миряни от Сливен започват гладна стачка в подкрепа на отец Иван Янков

Миряни от Сливен обявиха, че ще започнат гладна стачка в подкрепа на отец Иван Янков. Сутринта те бяха трима, но през деня бройката се е увеличила.

Те ще гладуват и жадуват по три денонощия, както се тримири в началото на Велкия пост и както четвърти ден вече прави отец Иван в знак на протест срещу решението на Светия синод да касира изборите за сливенски владика.

По-рано през деня в Сливен пристигна временно управляващият епархията митрополит Йоан. Идването му бе неочаквано, тъй като по същото време в София се провеждаше заседание на Светия синод.

Владиката първо извика за разговор отец Иван в безрезултатен опит да го убеди да прекрати протеста. След това митрополитът отиде в общината при кмета Стефан Радев.

След срещата с владиката отец Иван сподели: Предложих на дядо Йоан и призовавам всички свещеници от Сливенска епархия – разбрах, че са 99 на брой, да дойдат и да се подпишат за или против епископ Йеротей. И тия листи дядо Йоан да ги вземе и занесе в Светия синод, за да видят какви са предпочитанията на сливенското духовенство. Дядо Йоан не е съгласен. Призовавам неговата архиерейска съвест, ако няма нищо против епископ Йеротей, както твърди, да се изправи и да каже: „Отци, съжалявам за това, което причинихме на дядо Йеротей. Аз оттеглям подкрепата си за касацията“. Като човек може да го направи. Той попита какво ще се промени с това. Вашата съвест ще бъде чиста, му казах аз.“

Междувременно подписите в подкрепа на отец Иван минаха 800. Досега нито един не е посмял да се подпише против.