Miryani

Миряни в Бургас: Отменете касирането на изборите и вземете мерки срещу жалбоподателите

„Стотици миряни сложиха подписите си под жалбата, с която искаме Светият Синод да преразгледа решенията си и да завърши избора си за сливенски митрополит оттам, където бе спрян“.

Това заяви Велина Димитрова на пресконференция, дадена днес от миряни от бургаската околия по повод касирането на изборите за сливенски митрополит на 24 февруари. В нея участваха още Ангел Куцаров, Августин Джордж, Стоян Динев и Тодор Тодоров. Те настояват техният глас да бъде чут и заявиха, че няма да се откажат, докато не получат резултати.

„Призоваваме Светия Синод да преразгледа и отношението си към тези, които пуснаха жалбите, на базата на които бе касиран избора, тъй като те бяха манипулативни и подвеждащи. Също така искаме да знаем дали ще бъдат предприети нужните действия срещу тях, защото те уронват престижа не само на свещеничеството и на църквата, но и петнят Божието име.“

Стоян Динев призова каузата да бъде подкрепена от епархиите в цяла България и припомни, че следващият път ще се провеждат избори за патриарх и не трябва да се допускат подобни порочни практики.

Според Ангел Куцаров последните събития са оставили разочарование и горчивина у много християни, а крайният резултат от това е, че те биват отблъснати от църквата.

Миряните също така напомниха, че тяхното мнение е важно, защото без тях църквата няма да я има.

Източник: Искра.бг