Otec Ivan Kmeta

Кметът на Сливен подкрепи подписката на отец Иван

Над 450 души се бяха подписали днес по обед за и нито един против в подписката на отец Иван. Свещеникът от понеделник е на денонощен протест пред сградата на Сливенска митрополия.

На третия ден при него отиде и кметът на общината Стефан Радев, който досега беше в командировка, заедно със заместник-кмета Пепа Чиликова. „Сливен прес“ научи, че двамата са подкрепили подписката на отец Иван. Градоначалникът е разговарял с него и се е опитал да го разубеди, за съжаление неуспешно. От общинското ръководство са влезли във връзка с Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен и са помолили лекарски екипи да следят за здравословното състояние на свещеника, който вече трети ден не приема храна и вода.

Днес пред митрополията дойдоха и други свещеници от Сливенска епархия, които подкрепиха своя събрат и също неуспешно го помолиха да спре да жадува и гладува.

Припомняме, че отец Иван настоява Светият синод да отмени решението си за касиране на изборите за сливенски владика. Макар да има здравословни проблеми, той тримири /тридневно въздържание от вода и храна в първите дни на Великия пост/ и предупреди, че ще продължи и след това, докато владиците поискат прошка или докато умре.

Сливенският свещеник оприличи Светия синод на ОПГ – организирана престъпна група, и алармира, че проблемите в Българската православна църква са големи, а тя е етикет, изпразнен от съдържание.