429804090 788062880018382 1490180691044048710 N

Клирът на Неврокопска епархия не приема т.нар. Синодална наредба

На 7 март в Гоце Делчев (Неврокоп) беше проведена общоепархийска свещеническа конференция, съобщиха от Неврокопска св. митрополия.

Сутринта в катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ беше отслужена св. Литургия, оглавена от Неврокопски митрополит Серафим. С него служиха архим. Епифаний – протосингел на митрополията, свещениците Методи Юнчов и Мартин Кременлиев, както и дяконите Тодор Царев и Димитър Златинов.

Песнопенията бяха изпълнени от певци от митрополитския хор и свещенослужители от епархията под ръководството на проф. Йоанис Папахронис.

След св. Литургия от 11 ч. в конферентната зала на хотел „Неврокоп“ започна свещеническата конференция, на която бяха разгледани теми, свързани с предстоящия Велик пост.

Митр. Серафим изнесе доклад, посветен на особеностите на Преждеосвещената св. литургия, която се отслужва в периода на Поста. Разисквани бяха и други въпроси, свързани с изповедта и св. Причастие, както и такива, отнасящи се до организационната и финансово-счетоводната дейност на църковните настоятелства.

В края на конференцията свещениците споделиха своето безпокойство и несъгласие с приетата на 24 февруари т. г. „Синодална наредба“ и всички в пълно единодушие изразиха подкрепата си за запазване на уставния ред, законността и съборността в живота на Българската православна църква.