Szfgdscad

Врагът на Путин Алексей Навални бе погребан в Москва

ENUA

На 1 март в Москва се състоя опелото и погребението на Алексей Навални. Смъртта му настъпи внезапно на 16 февруари в затвора отвъд полярния кръг, където беше изпратен от руските власти. Родителите, роднините, приятелите, колегите на Навални преживяха не само скръбта от насилствената му смърт, но и унизителните двуседмични преговори да получат мъртвото му тяло и да го погребат по християнски в родния му град.

Заради ограниченията, наложени от властта, траурната церемония се състоя в отдалечения московски квартал Марино, в местната църква, посветена на иконата на Божията майка „Утоли моя печали“, а погребението – на Борисовското гробище. Десетки хиляди хора се стекоха да изпратят Алексей Навални, но само най-близките бяха допуснати до опелото в храма. Ограничения съпътстваха всеки етап от траурния процес. Богословът Сергей Чапнин, в навечерието на събитието съобщи, че енорийският свещеник Андрей Малевич е получил указания от Московска патриаршия да извърши опелото по възможно най-краткия чин и веднага да се пристъпи към погребението. Въпреки това о. Андрей е проявил смелост и уважение към починалия и неговата майка и опелото е било извършено подобаващо, отбеляза Чапнин в своя фейсбук профил.

Веднага след заупокойната служба тялото на Навални беше изнесено от храма независимо от молбите на присъстващите да оставят дошлите да се простят с него. Въпреки това десетки хиляди хора продължаваха да се стичат към Борисовското гробище цялата вечер на 1 март и на следващия ден.

На погребението присъстваха чуждестранни дипломати, сред които посланиците на САЩ, Германия, Франция и др. Съпругата на Алексей Навални, както и голяма част от неговите колеги нямаха възможност да присъстват на траурната церемония в Москва, тъй като повечето от тях са обявени от властите за „чуждестранни агенти“ и могат да бъдат арестувани и съдени, ако се завърнат в родината си.

На 1 март целият квартал Марино беше блокиран от заграждения и полицейски сили. Има арестувани сред дошлите да се простят с Алексей Навални, а журналисти отбелязват, че през деня в района е имало принудително спиране на интернет, за да се възпрепятства тяхната работа, както и координацията между хората, идващи на погребението.

Сергей Чапнин коментира за „Радио свобода“ ограниченията, които властта в Русия и дори Московска патриаршия, наложиха върху заупокойната служба: „Владимир Путин няма никакви ценности освен волята си за власт. За да се задържи на власт, той е готов да декларира всички ценности, които в дадения момент му се струва, че е полезно да декларира… Смятам, че краткото прощаване (в храма) говори много за сегашната Руска православна църква, която стана държавен орган, министерство по религиозните дела в по-голямата част на Русия, с изключение на мюсюлманските и будистките региони“…

Дякон Андрей Кураев, явно дълбоко натъжен, коментира погребението на Навални като каза, че хората са се стекли на Борисовското гробище, „за да си докажат, че още са живи… хората отиваха там, за да запазят остатъците от самоуважението в собствените си очи“.

Журналистката Божена Ринска коментира за телеканала „Дождь“, че „такива политици, личности, като Навални се раждат веднъж на столетие, и ние не го опазихме, а можехме…“

По данни на кметството на Москва, цитирани от „Дождь“, над 23 000 души са отшли вчера на погребението на опозиционния политик.

Източник: Двери