12f2015334138b03d8baa5c859b79e9d

Варненският Митрополит ще организира изпращането на Патриарх Неофит

Вестта за загубата на Патриарха обяви главният секретар на Светия синод епископ Герасим в сряда вечер. Днес Синодът се събира на траурно заседание, на него трябва да се реши как да бъде изпратен патриарх Неофит.

„Трябва да бъдат обсъдени организационните въпроси около погребението, опелото на Негово Светейшество. И всичко онова, което касае неговото достойно изпращане според църковния и държавния протокол, за да могат всички да се поклонят и да отдадат нужната чест в последните му дни между нас”, заяви митрополит Антоний.

Духовниците трябва да решат къде да бъде опелото, поклонението и погребението пред Негово Светейшество.  „По традиция българските патриарси се изпращат в патриаршеската катедрала, където ще бъде заупокойната света литургия и опелото на Негово Светейшество”, допълни митрополитът.

Според устава на БПЦ най-старшият от намаления състав на Светия Синод трябва да организира погребението на Негово Светейшество – това е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, обясни митрополит Антоний.

Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан, като най-старши в намаления състав на Светия Синод, трябва да организира изпращането и погребението на патриарх Неофит. Това обясни Западно и Средноевропейският митрополит Антоний пред Нова тв.

Според устава на БПЦ най-старшият от намаления състав на Светия Синод трябва да организира погребението на Негово Светейшество – това е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Тъй като Светият Синод на 6 месеца на ротационен принцип се променя неговия намален състав – това е постоянно заседаващият според устава на БПЦ състав на Светия Синод, който е под ръководството на патриарха и включва четирима членове, обясни Митрополит Антоний. В намаления състав са Русенският Митрополит Наум, Неврокопският Митрополит Серафим и Старозагорският Митрополит Киприян.

По традиция българските патриарси изпращат в Патриаршеската катедрала, където ще бъде и зоупокойната Света литургия, и опелото на патриарха, и поклонението. Всичко, което предстои, ще бъде обявено след траурното заседание на Светия Синод днес. Негово Светейшество беше мъдър архипастир, изпълнен с много любов към Бога, към всички нас, търпелив, изпълнен с благост, кротост, смирение и търпение. Ще остане винаги в нашите сърца, каза митрополит Антоний.