15774814 1389677851064724 434885991276947972 O

Братята Янакиеви обсебиха цялото имущество на Митрополит Йоаникий, казват възмутени миряни от Сливенска Епархия

Doxologia Infonews получи на редакционната си поща отворено писмо от група възмутени миряни от Сливенска Епархия, пожелали неговото публикуване, но и запазване на тяхната анонимност поради страх за живота и здравето им.

Прочетете тяхното обръщение:

„Уважаеми редактори и читатели на Doxologia Infonews,

Молим да ни дадете правото да изразим следната наша позиция по казуса със свещениците Силвестър и Евгений Янакиеви, които възпрепятстват провеждането на нормален избор за Сливенски митрополит чрез непрекъснато безпочвено атакуване на Агатополския епископ Иеротей.

През годините братята Янакиеви правеха всичко възможно да дискредитират и отдалечат от митрополит Йоаникий и Сливенска митрополия всеки един духовник, с цел да имат пълно влияние върху владиката.

И Епископ Игнатий, и Епископ Иеротей, а преди тях и много други духовници.

Силвестър изпрати дъщеря си да учи национална сигурност, сега тя работи в ДАНС.

Едва ли са случайни всички писма, жалби и произтичащите от тях проверки от ДАНС, включително на Сливенска митрополия.

Успяха да сплашат митрополит Йоаникий и го принудиха да освободи г-н Вълкан Янев.

Отец Евгений се хвана да лансира Знеполския епископ Арсений за митрополит, защото бил малък и вярва че ще го командва.

Братята Янакиеви обсебиха цялото имущество на митрополит Йоаникий (включително десетки енголпия, и всички подаръци които архиереят е получавал, и за това сам не веднъж се хвалеше Евгений).

Апартаментът на митрополит Йоаникий в центъра на Сливен (с владишко обзавеждане както сам Евгений казва) и сега се владее от Евгений.

Човек в старостта си търси грижата на някого и е готов всичко да дари на такъв. Така се наместиха Янакиеви в Сливенска митрополия.

Отец Евгений изнуди дядо Йоаникий да изтегли Бармукови от Малко Търново в Сливен.

Компрометирания отец Серафим Бармуков беше много удобен, но за това да е благодарен и послушен на Евгений.

Ясно е че братята Янакиеви работиха целенасочено и методично за превземането на митрополията и договаряне с Пловдивския митрополит Николай да запазят позиции с назначаването на епископ Арсений.

Ако Епископ Иеротей се беше подчинил на Силвестър да менажира многомилионния проект за ремонт и изграждане на нови туристически крила към Поморийския манастир, можеше да е друго? Братята всичко слагаха на кантара.

Нека отците Силвестър и Евгений да отговорят заради какво бяха отстранени от длъжностите на епархийски надзорник и протосингел, съответно най-високите свещенически длъжности в митрополията, през 2020 г.

Нека да отговорят, защо Силвестър продължава да получава заплата след като не се води като служител в никой храм. Силвестър не служи в Сливенска епархия от 4 години. Кой го вписва във ведомост в продължение на четири години?

Нека двамата да отговорят защо се разхождат въоръжени? От кого може да се страхува един свещеник? Може ли свещеник, който служи на Бога и Евангелието, да има врагове? Отец Силвестър се разхожда дори с бодигардове, които представя уж за свои „приятели“. От кого го охраняват?

Нека отец Силвестър, който преподава морал на другите семейства, да каже защо е разведен с жена си? И защо в момента има интимна връзка с младо момиче, без брак?

Имаме още много въпроси…“