432657515 10226432956518994 3704167972890321736 N

БПЦ успешно посрещна Вселенския Патриарх Вартоломей и Киевския Митрополит Епифаний в София по случай кончината на Патриарх Неофит

Днес на 16 март 2024г., бе отслужена Заупокойна Литургия, възглавена от временния наместник-председател на Синода Варненско-Великопреславския Митрополит г-н Йоан в съслужение със митрополитите и епископите на БПЦ.

Преди началото на Заупокойната Литургия, в храма пристигна предстоятелят на Православната Църква на Украйна Киевският Митрополит г-н Епифаний, придружен от ръководителя на Отдела за външни църковни отношения на ПЦУ – Билоцеркивския Митрополит Евстратий.

Предстоятелят на ПЦУ бе посрещнат от Западно- и Средноевропейския Митрополит Антоний с братско целувание и прегръдка, като по този начин той отдаде необходимо уважение и достойно почитание на Блаженейшия Киевски Митрополит.

Митрополит Епифаний се поклони при влизане в храма пред тленните останки на покойния български патриарх и зае място в храма сред другите представители на поместните църкви за съмолитвено участие.

Малко след 10:40 ч. в Патриаршеския Храм на Свети Александър Невски пристигна Вселенският Патриарх Вартоломей с делегация от Фанар, за да отслужи по традиция Опелото на блаженопочившия предстоятел на Българската Църква – Патриарх Неофит.

При пристигането си в храма, предстоятелят на Православието бе посрещнат от Старозагорския Митрополит Киприан, който го приветства с обич и необходимото уважение. Патриарх Вартоломей прегърна отечески Митрополит Киприан, благодарейки му за уважителното посрещане.

Преди това патриархът с делегацията на летище София бяха приветствани от Русенския Митрополит Наум, който отдаде необходимото уважение към Негово Всесветейшество още от стъпването му на българска земя.

Негово Всесветейшество се поклони пред тленните останки на Патриарх Неофит и влезе в Олтара, където по време на Заупокойната Литургия взе съмолитвено участие.

По традиция, установена от Майката Църква, Вселенският Патриарх не възглавява и не съслужи на Заупокойната Литургия по повод кончината на предстоятел на поместна църква. Това е важно да се уточни във връзка с различни спекулации по темата от по-консервативни и близки до Русия църковни среди.

Важно е да се отбележи, че Вселенският Патриарх предвожда (води) Опелото на покойния предстоятел като пръв сред равни.

По време на Заупокойната Литургия Варненският Митрополит Йоан отдаде своето уважение и почит към Патриарх Вартоломей. В знак на това, той целуна десницата на патриарха, когото приветства със синовна обич.

Накрая, Негово Всесветейшество прочете своето съболезнователно слово по случай кончината на Патриарх Неофит.

Малко преди траурното шествие, пръв след Вселенския Патриарх се поклони на тленните останки именно Киевският Митрополит Епифаний като предстоятел на поместна църква.

Това направи изключително добро впечатление у чуждите гости, давайки знак на надежда, че Българската Православна Църква в крайна сметка вече е отворена към признанието на Томоса за автокефалия на ПЦУ, макар все още формално да се придържа към изказаните преди това от Митрополит Антоний условия – първо да признаят ПЦУ древните патриарши, а след това новите църкви.

След това, с литийно траурно шествие клир и народ придружиха тялото на блаженопочиналия Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит до Катедралния Храм на Света Неделя, където бе положен за вечен покой.

Важно е да се отбележи, че организацията от страната Синода на Българската Църква относно гладкото и мирно протичане на траурните събития бе успешна, установи от първа ръка главният редактор на Doxologia Infonews г-н Йордан Георгиев, който бе жив свидетел на тези събития.

В цялата организация четирима митрополити – Варненски Йоан, Русенски Наум, Западноевропейски Антоний и Старозагорски Киприан, бяха разпределили помежду си тежестта и отговорностите по достойното изпращане на Патриарх Неофит в селенията на праведните за вечен и блажен живот.

По този начин, синодалните митрополити на Българската Православна Църква оставиха изключително добро впечатление у Вселенския Патриарх Вартоломей, Киевския Митрополит Епифаний и у останалите високопоставени църковни гости от поместните църкви, които отнесоха своите добри впечатления у дома.