2ab97d8d1d7756130e110f8a18b05ba6

Διήμερο εθνικό πένθος στη Βουλγαρία – Ουρές πιστών για να προσκυνήσουν τη σορό του Πατριάρχη

BGRO

Ουρές πιστών που θέλουν να πουν το τελευταίο αντίο στον Πατριάρχη Νεόφυτο, σχηματίζονται ήδη στη βουλγαρική πρωτεύουσα και στον Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, όπου η σορός του μακαριστού Πατριάρχη Νεόφυτου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Η σορός μεταφέρθηκε στον Πατριαρχικό Ναό λίγο πριν τις 08:00.

“Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας εξέπεμπε καλοσύνη, ανθρωπιά και αγάπη. Ήταν ένα άτομο με αληθινές χριστιανικές και ηθικές αξίες”, ανέφερε ένας πιστός που προσήλθε να προσκυνήσει.

Σήμερα εξάλλου είναι η πρώτη από τις δύο ημέρες εθνικού πένθους σε όλη τη Βουλγαρία που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, για να τιμήσει τη μνήμη του Πατριάρχη Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σόφιας Νεόφυτου.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η σημαία της χώρας θα κυματίζει μεσίστια σε όλα τα κρατικά ιδρύματα, ενώ ανοίγουν βιβλία συλλυπητηρίων στις βουλγαρικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

Τα εθνικά μέσα ενημέρωσης αλλάζουν το πρόγραμμά τους ακυρώνοντας ψυχαγωγικές ή άλλου είδους εκπομπές που δεν συνάδουν με το πένθος.

Η διεξαγωγή προκαθορισμένων επίσημων και κοινωνικών εκδηλώσεων -με εξαίρεση αυτές που έχουν προσωπικό χαρακτήρα- θα πρέπει να συνάδει με το εθνικό πένθος, διαφορετικά θα αναβληθούν ή θα ματαιωθούν.

Το πρωί του Σαββάτου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Πατριάρχη Βουλγαρίας στον Καθεδρικό Ναό ενώ στη συνέχεια κλήρος και λαός θα συνοδεύσουν τον Πατριάρχη στην τελευταία του κατοικία, στον προαύλιο χώρο του Ναού της Αγίας Κυριακής, κάτι που ήταν επιθυμία του, όπως την αναφέρει στη διαθήκη του.

Προσωρινός αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου έχει οριστεί ο Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβης κ. Ιωάννης. Ο διάδοχος του Πατριάρχη Νεοφύτου θα πρέπει να έχει εκλεγεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου σύμφωνα με διαδικασία που είναι σαφώς καθορισμένη.

Οι επιλέξιμοι Μητροπολίτες που πληρούν όλα τα κριτήρια που προβλέπει το Καταστατικό της Εκκλησίας της Βουλγαρίας για να καλύψουν την θέση του Πατριάρχη Βουλγαρίας, είναι εννέα.