1b258041c158b572a03bf33d58298e6a

Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити, съгласно свещените Канони на Вселенските и Поместните събори

СИНОДАЛНА НАРЕДБА относно избирането на епархийски митрополити, съгласно свещените Канони на Вселенските и Поместните събори

На основание чл. 58, т. 12, във връзка с чл. 58, т. 7 и във връзка с чл. 2 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав, в заседанието си на 24.02.2024 г., прот. №3, като съобрази, че е налице неотложност

НАРЕДИ:

§ 1 (1) Когато овдовее или се оваканти епархия, Епархийският съвет известява писмено Светия Синод, който назначава епархийски митрополит за наместник на овдовелия или овакантен престол.

(2) Наместникът на овдовелия или овакантен престол управлява епархията, докато новоизбраният епархийски митрополит встъпи в длъжност.

§ 2 (1) Светият Синод изготвя листата от достоизбираеми епископи, като за всеки епископ се гласува индивидуално.

(2) Светият Синод избира митрополит измежду лицата с епископски чин, включени в листата с явно гласуване в свое заседание.

(3) Измежду получилите двама епископи изискуемото мнозинство Св. Синод провежда канонически избор.

(4) Каноническият избор за епархийски митрополит на овдовялата или овакантената епархия Св. Синод извършва на следващия ден, след пристойна към Бога молитва, с мнозинство повече от половината от членовете си.

(5) За избран се обявява този епископ, който е получил повечето гласове. При равни гласове, гласът на Българския патриарх или на председателстващия митрополит се брои за два гласа.

(5) Каноническият избор се извършва в присъствието на представители на клира и народа на овдовялата или овакантена епархия, както следва:

  1. членовете на епархийския съвет
  2. шестима клирици и шестима миряни измежду църковните избиратели на епархията, определени от наместника на овдовелия или овакантен митрополитски престол

§ 3 (1) За извършения избор се съставя Акт, който се вписва в Кондиката на Светия Синод и се подписва от Българския патриарх или председателстващият митрополит и членовете на Светия Синод.

(2) Екземпляр от Акта се предоставя на новоизбрания епархийски митрополит.

§ 4 (1) Новоизбраният епархийски митрополит встъпва в правата си в деня, в който Светият Синод му съобщи, че е канонически избран.

(2) Новоизбраният митрополит се представя на Българския патриарх или председателстващият митрополит и заминава за епархията си, придружаван от митрополити, както и от представителите на клира и народа.

(3) Светият Синод препоръчва новоизбрания епархийски митрополит на паството му с окръжно писмо, което се прочита във всички църкви на епархията.

Наредбата влиза в сила от датата на приемането ѝ и се внася за разглеждане в първия свикан след издаването ѝ Църковен събор (чл. 58, т. 12 от Устава).

bg-patriarshia.bg