352352345934689 681

Предстоятелят на ПЦУ поздрави Вселенския Патриарх за 84-ия му рожден ден

UAELEN

Предстоятелят на ПЦУ поздрави Вселенския Патриарх Вартоломей за неговия 84-ти рожден ден, чийто рожден ден се пада на 29 февруари.

„Сърдечни поздрави на Негово Всесветейшество по случай 84-годишнината от началото на земния му път! От цялата Православна Църква на Украйна и от себе си искрено пожелавам на патриарх Вартоломей крепко здраве, нарастване на духовните и физическите сили, успехи в много начинания и всякакви Божии благословения“,  написа Митрополит Епифаний.

Той благодари на Вселенския Патриарх за възстановяването на историческата справедливост, за възстановяването на духовната връзка между дъщерната църква в Киев и Константинопол – Майката Църква.

„Благодарни сме, че благодарение на неговата родителска грижа и саможертва Украинската Църква обърна страницата на разделенията и неканоничното поробване, получавайки дългоочаквания Томос за автокефалия и признаване като равноправна Поместна църква.

Благодарни сме на Патриарх Вартоломей за неговата ясна и принципна позиция за подкрепа на Украйна, която в момента преминава през ужасните изпитания на войната. Ние високо ценим загрижеността на Константинополската Майка Църква, която се проявява чрез молитва за Украйна и нашия народ, чрез хуманитарна и материална помощ на пострадалите. Благодарни сме за свидетелството на истината пред света и публичното изобличаване и осъждане на руската агресия, която Вселенският Патриарх ясно определи като зло, като „война на дявола“, – подчерта предстоятелят на ПЦУ.