346045640 168057196214635 6947483525617195718 N

Отец Виктор Христев – заловен пиян да шофира, надул чалга и върти гуми

16.02.2024

Отец Виктор Христев е бил задържан заради шофиране в нетрезво състояние миналата нощ, научи Под тепето. Скандалният духовник, разбунил духовете в Златоград заради действията си в светинята на града храм „Свето Успение Богородично”, е бил арестуван миналата нощ. Екип на Четвърто РУ е засякъл служителя на пловдивската епархия пиян зад волана на Дачия на улица „Богомил“ във видимо нетрезво състояние, а пробата с дрегер отчела близо 1,3 промила алкохол в кръвта.

Случаят е част от информационния бюлетин на пловдивската полиция. От МВР потвърдиха за Под тепето, че задържания на ул. „Богомил“ шофьор на Дачия, управлявал автомобила под въздействието на алкохол над 1,2 промила, е с инициали В.Х. От там ни информираха още, че не било отразено Дачията да е била отнета. Вероятно автомобилът не е собственост на Христев, а е служебен такъв- на пловдивска митрополия.

Свидетели на случилото се ни изпратиха снимки и разказаха с потрес за видяното. Свещеникът Виктор Христев е бил задържан край денонощен магазин срещу училище „Паисий Хилендарски“, където служителите на реда си купували кафе. Преди това те видели как Дачията взима кръговото на „Богомил“ и „Петко Д. Петков“ с висока скорост и въртеж на гуми. Стъклата на автомобила били свалени, а отвътре бумтяла шумно „бясна“ чалга, както я определиха очевидците.

Полицаите спрели за проверка водача, който бил видимо пиян. Облечен в изцяло кожени дрехи 38-годишният шофьор, който се оказал един от най-доверените хора на митрополит Николай Пловдивски в епархията, първо обяснил на униформените, че е изпил една бира. После вдигнал на две- три бири, но дрегерът отчел далеч по-сериозно количество алкохол в кръвта- близо 1,3 промила. Христев бил задържан.

„Възмутително. Недопустимо е такива хора да служат в църквата“, коментира авторът на снимките на пияния свещеник в кожени дрехи.

Името на Виктор Христев стана скандално известно след публикацията на Под тепето „Довереник на Николай Пловдивски вилнее в светинята на Златоград- храм „Успение Богородично”. В нея в детайл в разказахме за тежките нарушения на Закона за културното наследство, извършени в паметника на културата от приближения до владиката отец Виктор Христев. Те са обект на проверка и от прокуратурата, и от Министерството на културата. Съмненията са, че от една от най-старите църкви в България са изчезнали ценни икони. Бяха констатирани и тежки намеси в храма, предприети от Христев, които не са били съгласувани с Министерството на културата.

Подробности за действията на отец Виктор Христев в Златоград четете тук:

Довереник на Николай Пловдивски вилнее в светинята на Златоград- храм „Успение Богородично”

podtepeto.com

Пловдивска Митрополия не е поднесла извинения за поведението на своя клирик, нито го е санкционирала.