C25168a174dc8d68013d3fdbf01e514b Shutterstock 784135060 1 960x600 1

Константинопол: Стартира петиция срещу превръщането на Монастира Хора в джамия

Гръко-американският лидерски съвет, влиятелна гръко-американска застъпническа група, стартира петиция срещу превръщането от турското правителство на друг важен византийски паметник в джамия – Монастиа Хора в Константинопол.

По-конкретно, петицията призовава Комисията на САЩ за международна религиозна свобода (USCIRF) да упражни натиск върху Турция за защита на своите християнски малцинства и християнското културно наследство.

„Историята на Хора за съжаление е част от модел, с който християнските малцинства в Турция и Близкия изток – техните родни земи – са твърде запознати“, се посочва в петицията, като се позовава на преобразуването на Света София през 2020 г. – византийска църква, превърната в музей и една от най-големите атракции на Истанбул – въпреки широкото осъждане на плана.

„Мерките, които могат да бъдат приложени незабавно, включват отказ на визи за турски служители – по-специално служители от турската Дианет (Дирекция по религиозните въпроси) – замесени в преобразуването на тези обекти на културното наследство“, се добавя в петицията. 

Той също така призовава Комисията на САЩ за международна религиозна свобода (USCIRF) да „посети Турция и окупирания Кипър (за първи път от 2011 г.), за да оцени правилно опасността, пред която са изправени тези обекти на християнското наследство“.

За да подпишете петицията, щракнете ТУК.

Източник: ekathimerini.com