15577889 1496294623731866 196169328027226786 O

Иподякон на покойния Сливенски Митрополит Йоаникий отговори на злостните нападки на неканоничния отец Силвестър

„Размахваме лозунги,
силни сме в думите,
а станахме злобни
и блазнят ни сумите…“

Паметта е изумително нещо, особено ако се появи ненадейно в най-удобния за притежателя й момент. „Аз имам прекрасна памет – за това, което искам да помня“, е казал Оскар Уайлд, но дори и той едва ли си е представял възможността човек да си „спомня“ нещо, което не се е случвало.

И понеже от няколко дни отец Силвестър Янакиев публикува нападки от своя профил във фейсбук срещу Агатополски епископ Иеротей. То счетох се за длъжен да му отговоря, доколкото това е по силите ми. Защото и аз, като много други, обичам и уважавам бившия викариен епископ на митрополит Йоаникий.

Ще започна с едни думи, които сам отец Силвестър казва за себе си:“Аз не лъжа, и не само че не лъжа, но и мразя лъжата.“ Звучи ми като думи казани от светец пред някой римски цезар от древните времена. Но струва ми се, че даже и светец не би се изказал така самонадеяно. Само че към сегашна дата много често тези, които твърдят, че не лъжат, най-много лъжат. Както се казва, тези които твърдят, че не са такива, са най-такива.

Свещеник Силвестър казва, че се е започнала масова кампания, промотираща един от епископите, като за целта се използват всякакви средства, сред които лъжа и заплахи. Но използва името само на бившия секретар на епархията. Всичко това просто не е вярно. Лъжите и заплахите са присъщи на него и на брат му, ( двамата понякога носят огнестрелно оръжие ). Чува се за обиколки с цел убеждаване ( съблазняване ) на епархийските избиратели, включително и с финансови стимули. Някой изглежда има опит в това и от предишни избори. Защото за някои хора КУПУВАНЕТО и ПРОДАВАНЕТО на гласове в БПЦ не е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, а нормална практика.

Познавам добре еп. Иеротей. Той има благ характер и миряните и свещениците, които го познават с радост ще потвърдят това. Твърденията срещу него не са истина. Недостойно е за свещеник да обругава канонично избран православен архиерей със използването на клевети в социалните медии.

Отец Силвестър пише на своята страница във фейсбук, малко след блажената кончина на владика Йоаникий, че последния до сетния си дъх е бил със ясно съзнание и трезв ум. Управлението на Сливенска епархия не е било в други ръце, освен в неговите. Всички, които бяха около него, последните 15 и повече години, могат да потвърдят това, казва той. Тези думи на отец Силвестър са наистина верни.

Епархията се управляваше от владиката и Епархийския съвет. Епископ Иеротей не е правил друго, освен да служи, където митрополитът му благослови. И затова му е гласувано доверие да бъде игумен в Поморийската света обител.

В друг пост обвинява еп. Иеротей, че през лятото на 2020г., е саботирал европроект за построяване 240 стаи в Поморийския монастир, само защото, видиш ли, отец Силвестър е бил ръководител на този проект.

Харесва ми това как отецът е искал да влезе в историята, като един нов Юстиниан, построявайки манастир съперничещ на Рилската света обител по капацитет за прием на поклонници.

Но как в един случай той твърди, че митрополит Йоаникий е контролирал всичко, а после обвинява неговия викарий, че бил „опропастил 566,6 дка църковна земя!?“ Недоказано твърдение с цел да внуши съмнения в качествата на еп. Иеротей да управлява епархията.

Защо пише за това, чак сега, когато се провеждат избори? Очевидно е, че целта му е да дискредитира епископа, пишейки и изсмуквайки от пръстите си лъжи, целящи да настроят народа, а може би и Синода срещу него.

А решението, което отец Силвестър цитира: не е окончателно и във някои свои части е отменено на по-горна инстанция. Но най-важното тук е, че епископ Иеротей не е страна по това дело. Задължително е да се провери как се е развило делото до край, но това ще направи новия Сливенски митрополит, а не отец Силвестър, защото той не представлява никого.

С писанията си въвежда в заблуждение. Той смята себе си за борец за истината, но не е.

Важно е и кой хули епископ Иеротей. Какво казва, но и кой го казва? Отец Силвестър е разведен. Е и? Ще кажете, че много презвитери са разведени, нали така? Вярно е. Но все пак преди да критикува и осъжда, и то архиерей, трябва неговата къща да е добре уредена, а тя не е. Защото той не стига, че е разведен, но и има интимни отношения с млада жена, която е по-малка даже и от дъщеря му. Което означава, че отново лъже осведомявайки във профила си, че е необвързан. Необвързан никак, по гражданските закони или по църковните канони? Всеки православен да прецени сам. Особено като знае, че тази млада дама преди това е била и с неговия племенник.

Има една книга на архимандрит Серафим Алексиев за самозваните съдници.

Добре би било да я прочете отново преди да тръгне да клевети някого, още повече епископ Иеротей, който вярно служи до последно на митрополит Иоаникий.

Отказ от отговорност: Възгледите и мненията, изразени в тази статия, са на авторите и не отразяват непременно официалната политика или позиция на Doxologia Infonews.