2024 02 29 12 52 14

Вселенският Патриарх Вартоломей навършва 84 години

ELEN

Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей празнува рожден ден днес, във време, когато датата на рождения му ден се появява на всеки 4 години, когато годината е високосна.

Вселенският Патриарх г-н Вартоломей, роден като Димитриос X. Архондонис, е роден в село Агиос Теодорос на о-в Имврос на 29 февруари 1940 г. Той посещава курсове по енциклики в основното училище в своето село, гимназията-лицей „Зографион“ в Константинопол и Централно училище на о-в Имврос.

След това учи в Богословската школа на Халки, Института по ориенталски изследвания в Рим (Грегорианския университет), Икуменическия институт в Бозе (Швейцария) и Мюнхенския университет. Владее седем езика на отлично ниво, освен родния си гръцки език и турски език, официален в Република Турция.

Ръкоположен е за дякон през 1961 г., за презвитер през 1969 г. и за Митрополит на Филаделфия през 1973 г. През 1990 г. е повишен в Митрополит Старец на Халкидона и на 22 октомври 1991 г. е избран за Вселенски Патриарх.

В периода 1961-1963 г. отбива задължителната си военна служба.

Той е директор на специалната канцелария на своя непосредствен предшественик Патриарх Димитрий по време на цялата му патриаршия (1972-1991 г.).

От избирането си за Вселенски Патриарх той работи за укрепване на всеправославното единство и сътрудничество по целия свят. За тази цел той основава синаксиси на православните предстоятели и ги посещава многократно, както и ги кани и приветства във Фанар.

Той свика Светия и Велик Синод на Православната Църква, който се състоя в Крит през юни 2016 г., и ръководи работата му. Той също така насърчава икуменическия диалог с другите християнски църкви и вероизповедания, като посещава техните централи и участва в междухристиянски конференции и годишнини.

По време на своето патриаршество той беше приет от много държавни и правителствени ръководители, много от които официално посетиха Негово Всесветейшество в седалището на Вселенската патриаршия. Поканен е и изнася речи в Европейския парламент (1994, 2008), Съвета на Европа (2007), ЮНЕСКО, Форум 2000 в Прага (2019), Световния икономически форум в Давос (1999, 2020) и др.

Удостоен е с най-високите отличия на много държави, включително златен медал на Американския конгрес, както и титлата почетен доктор от много университетски институции по целия свят.

Патриарх Вартоломей е носител и на най-високото Държавно отличие на Република България – Орден „Стара планина“ I-ва степен с лента и Доктор хонорис кауза на БАН.

От 2004 г. той разширява Светия и Светия Синод на Вселенската Патриаршия, като отправя покана към архиереите на престола извън Турция да участват в него. Освен това той свика няколко Синода на Йерархията на Вселенската Патриаршия, който обхваща всички архиреи на Майката Църква по цялата Вселена.

Той също така установи редовни поклоннически посещения в Кападокия и други „угаснали светлини“ в Мала Азия и Източна Тракия, където след много десетилетия се провеждаха богослужения, преди това забранявани от турската държава, кулминиращи в отслужването на Божествената Литургия в историческия Монастир Панагия Сумела (15.8.2010 г.), което продължи до 2015 г.

Той посети повечето епархии на престола по света, благославяйки и укрепвайки пастирската работа, извършвана в тях. Също така, по Негово предложение, бяха основани нови Митрополии от Светия и Свеяен Синод. По негова инициатива от 90-те години се издава „Юбилеен сборник на Вселенската Патриаршия“, преиздава се и официалното информационно списание на Майката Църква „Ортодоксия (Православие)“.

Веднага след избирането си той организира повторното откриване на Богословската школа на Халки, която остава „безмълвна“ от 1971 г. насам, и за постигането на тази праведна цел той продължава усилията си да отвори тази школа като действаща и да бъде призната от турската държава като такава.

В същото време той работи систематично, в контекста на интересите на Вселенската Патриаршия, от времето на Патриарх Димитрий, за повишаване на съзнанието на държавите и народите с цел запазване на Творението и опазване на природната среда, свиквайки сред други неща, множество екологични семинари в Халки и много международни симпозиуми по море в различни части на света.

Поради тази си дейност той си спечели прозвището „Зеления Патриарх“, тъй като той е първият религиозен лидер в света и почти единственият сега, който има огромна екологична дейност в световен мащаб.

Дори някои еколози казват, че Вселенският Патриарх има дори по-мащабна екологична дейност от множество екологични международни организации и за това е огромна чест за всяка една екологична организация присъствието на Патриарх на съответна нейна инициатива.

Важно е също така да се отбележи, че Вселенският Патриарх Вартоломей бе първият световен религиозен лидер, който осъди руската инвазия в Украйна, който нарече този позорен руски акт с правилната терминология – „сатанинска война“, а не „свещена война“, „военни престъпления на Русия в Украйна“, а не „освобождение на земите на Светая Рус“, „война“, а не „операция“ или „конфликт“.

Почти във всяка негова проповед и публична изява, той задължително говори за войната на Русия в Украйна, призовавайки международната общност да окаже по-сериозен натиск върху Путин и неговата администрация, така че тази сатанинска война на Русия в Украйна да бъде прекратена за винаги чрез изтеглянето на руските военни от окупираните украински територии.

Екипът на Doxologia Infonews честити рождения ден на Патриарха и му пожелава дълги години живот и служение на Светата Православна Католическа Църква!

На многая и благая лета, Всесветейший наш Патриарше, на всички православни християни по цялата земя.