358133186 587563970207954 5424231998094472596 N

Видинска Митрополия предупреди за Архимандрит Аверкий Русинов и кампания за набиране на средства в негова полза

Съобщение от Канцеларията на Видинска света митрополия

Във връзка с разпространявана в социалните мрежи кампания за набиране на материални средства в помощ на свещенослужител на Видинска епархия, архим. Аверкий (Александър Русинов), от канцеларията на Видинска света митрополия информираме обществеността, че информацията, която се съдържа в призива за помощ, включително на личната страница на клирика във Ф.Б., в голямата си част не отговаря на истината или е представена по манипулативен начин.

Добридолският манастир Света Троица, където пребивава архимандрит Аверкий е запасен с дърва за огрев отпреди зимния сезон и ако в манастира е студено то не е поради липса на отопление и гориво.

Клирикът не е претърпявал счупване на крак през последните две години и не страда от подобна скорошна злополука, каквото впечатление е възможно да създаде казаното, че е „със счупен крак“.

Месечното възнаграждение на свещенослужителя, заедно с прослужения клас и добавките за продоволствие от манастира е съпоставимо със средната работна заплата за страната.

Обръщаме внимание, че банковата сметка посочена в призива за набиране на средства е лична банкова сметка на Александър Русинов – архимандрит Аверкий и средствата постъпили по нея не се разходват и контролират от църковната институция.

Милосърдието и помощта за нуждаещ се е висша Христова добродетел. Но е недостойно милосърдието на милостивите да бъде използвано с користна цел.

Архимандрит Аверкий е предупреден да снеме от личния си профил във Ф.Б. призивът за помощ и да се извини на читателите си. Видинска митрополия ще предприеме необходимите действия за прекратяване на по-натачъчни злоупотреби.

От Канцеларията на Видинска света митрополия