419594492 1326990711306678 3341380191306154422 N 776358471446030339 Original

Свищовски професори бяха приети от Вселенския Патриарх Вартоломей и Духовния предстоятел на българските храмове в Истанбул отец Харалампий Ничев

Учените и висшите духовници обсъдиха значим международен екологичен проект

Със съдействието на Архимандрита на Вселенския Трон Харалампий Ничев, Духовен предстоятел на българските храмове в град Истанбул, Турция на 13 януари Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей се срещна със свищовски професори и изследователи по международен екологичен проект. В срещата участваха и представители на участващите в проекта четири балкански университета – българската Стопанска академия „Д. А. Ценов“ от Свищов, румънският Университет Артифекс от Букурещ, сръбският Университет Ниш и турският Истанбул Есениюрт Университет.

„В открит и отзивчив диалог Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей представи начинания на Великата Христова Църква – Вселенската Патриаршия, имащи всемирен характер и глобално значение.

Основните теми, по които работи Вселенската Патриаршия са влошаването на екологичната среда, с което следва да се борят ръководствата на държавите, религиите и корпорациите, поотделно и с общи действия, жестоката война на Русия, в това число и на Православната ù църква против Украйна и нейния измъчен народ, ескалиращия спор в Близкия Изток между Израел и Хамас и ролята на религиозните институции, съвместно с международните такива, да реализират филантропична загрижа, постигаща обективен мир“, обясниха преподаватели от свищовския ВУЗ.

Вселенският Патриарх Вартоломей благослови гостуващите учени, като дари всеки гост с осветен кръстов знак, многоезична брошура на Светата Православна Патриаршия и икона на Божията Майка с Младенеца с благослов от Светата Вселенска Патриаршия.

„От името на учените от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей бяха подарени от декана проф. Андрей Захариев реплика на Златната пластина на сключилия 30-годишен мирен договор с Византия български Хан Омуртаг (816-833 год.). Катедреният ръководител проф. Стоян Проданов връчи юбилейния плакет на свищовската финансова школа LXX ANNIS. Българските делегати адмирираха отговорната духовна мисия на Архимандрита на Вселенския Трон Харалампий Ничев, който от своя страна представи свищовската академия като „моят университет“, където той изучава финансови науки като магистър“, споделиха още преподаватели от академията.

Те допълниха, че екологичната насоченост на едноименния проект по програма Еразъм+ за кръговата икономика (www.circlecon.eu) с контрактор Стопанска академия „Д. А. Ценов“ напълно кореспондира с инициативите на Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей за борба с екологичната криза. От 1995 год. под егидата на Вселенската Патриаршия са проведени петнадесет международни симпозиума по проблемите на околната среда, организирани от Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей, поради което той е наричан още и „Зеления Патриарх“.

„След аудиенцията при Негово Всесветейшество бе проведена и среща на Архимандрита на Вселенския Трон Харалампий Ничев с българската група учени. На нея учените-финансисти, в лицето на проф. Проданов, проф. Захариев и гл. ас. д-р Петко Ангелов, подариха на Духовния предстоятел на българските храмове в Истанбул брандирания финансов календар за високосната 2024 год. и юбилейния плакет на първата българска академична финансова школа.

При посещението на обновената желязна църква „Свети Стефан“ гостуващите делегации от България, Сърбия, Румъния и Турция бяха силно впечатлени от бляскавата подредба и атмосфера, които излъчва българската църква в Истанбул. Със своята конструкция на трикорабна базилика с кръстообразна форма, обърнат към Златния рог олтар и издигната над притвора 40-метрова камбанария църквата „Свети Стефан“ е притегателно място за хиляди миряни от цял свят. Инициативите на Архимандрита на Вселенския Трон Харалампий Ничев по въздигане обаянието на желязната църква намират безкористна подкрепа от държавници и множество дарители, сред които са и докторанти от катедра „Финанси и кредит“ при Свищовската академия в Свищов.