Moscow Rs107671 20150422 Var 4722

Патриарх Кирил изпрати съболезнователно писмо до БПЦ, а не до Патриарх Неофит. Коректно ли е това?

Московският Патриарх Кирил Гундяев изпрати съболезнователно писмо по повод кончината на блаженопочичвшия Сливенски Митрополит кир Йоаникий.

Потребители в социалните мрежи и уж специалисти по църковния протокол лица коментират, че „писмото е адресирано не до Българския Патриарх Неофит, а общо „до членовете на Свещения Синод“.

Според тях това било грубо нарушение на църковния протокол в такива случаи. Те добавят, че такъв тип „съболезнователни писма имат донякъде личен характер, поради което се изпращат до личности, а не до институцията“.

В писмото си до Синода Кирил пише: „Скъпи братя! Със скръб научих новината за смъртта на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Йоаникий, когото имах честта да познавам лично. Изказвам ви искреното си съчувствие във връзка с тази загуба“.

Същите „специалисти“ предполагат, че това би могло да има нещо общо с неотдавнашното Богоявленско послание на Българския Патриарх Неофит , в което за първи път той осъди руската агресия в Украйна, наричайки: „Унищожителната война против братска Украйна“.

Важно е да се припомни, че със заповед на България Патриарх Неофит, председателстващ Синода е Великотърновският Митрополит Григорий, докато патриархът не се възстанови здравословно и не отмени заповедта, издадена и подписана от самия него.

Обръщението или адресата към Върховната църковна власт в Българската Православна Църква е напълно коректно, след като това „Съболезнователно писмо“ следва да бъде резолирано пак по Решение на Свещения Синод до неговия вече Председателстващ, съобразно гореспоменатата Заповед.

Има редици случаи и примери в другите поместни църкви, изпаднали в подобни ситуации. Това не нещо ново, но вероятно не се случва често в българските църковни среди, което предизвиква излишна и ненужна реакция.

Председателстващ Синода съгласно Заповедта на Българския Патриарх Неофит, съответно всякакви писма трябва да бъдат адресирани до председателстващия Синода – Великотърновския Митрополит Григорий.

А за такова адресиране на писма има и Решение на Българския Свещен Синод от края на 2012-та година по общо писмено настояване на митрополитите Калиник Врачански, Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски и Николай Пловдивски, добавят източници на Doxologia Infonews.

С други думи, съболезнователното писмо на Кирил, адресирано до Синода, тъй като той самият знае, че Патриарх Неофит е в болница и няма как това писмо да стигне до него, в случая е адресирано коректно. В този случай не бива да търсим нещо друго в действията на съучастника във военните престъпления на Русия в Украйна – Патриарх Кирил.