2024 01 14 17 31 23

Архиепископията на Америка: Статията във в. Катимерини е целенасочена дезинформация

ENELUA

Във връзка със статия в съботното издание на вестник „Катимерини“, озаглавена „Неприятна ситуация с Елпидофор на Атон – Архиепископът на Америка се счита за persona non grata от Свещения Кинотис“ заради на кръщението на деца на еднополова двойка гръко-американци както се споменава в нея, пресслужбата на Свещената Архиепископия иска да изясни, че:

Тази публикация е повторение на същата целенасочена дезинформация, която беше разпространена за първи път преди десет дни (на 4 януари 2024 г.) в нюйоркски вестник, за да създаде впечатление, особено в този политически момент в Гърция.

Подробна програма на посещението:

Както съобщихме в края на 2023 г. и повторихме миналата седмица, Архиепископът на Америка г-н Елпидофор, заедно с група от четиридесет поклонници от Америка, е на посещение в Атон по случай празника Богоявление.

На 18 януари поклонението ще започне от Свещената Обител на Ксенофонт, където архиепископът ще възглави Бдението и Божествената Литургия на Богоявление, както и водосвета на 19 януари.

На 20 януари архиепископът със свитата си ще посети Монастира Филотей, която е майката Свещена Обител на големите монастири, които блаженият старец Ефрем Филотейски основал в Америка.

В неделя, 21 януари, архиепископът ще отслужи архиерейска Божествена Литургия в Монастира Филотей. Същия ден архиепископът с поклонниците ще посетят Свещенат Обител Пантократор, където ще останат там, а на 22 януари ще се върнат в Солун, за да продължат посещението си.

Трябва да се отбележи, че израелската общност в Солун покани Архиепископа на Америка на събитията за Деня на възпоменание на гръцките еврейски мъченици и герои от Холокоста, които тя организира съвместно с Префектура Централна Македония. Като част от тези събития на 28 януари Архиепископът на Америка ще бъде основен лектор на събитието, което ще се проведе в Аристотелския университет в Солун. 

Израелската общност в Солун ще обяви Архиепископа на Америка за свой почетен член.