415664950 1581887362583282 170620944281479144 N

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος χρησιμοποιεί κομμουνιστικές μεθόδους για να απειλήσει έναν εκκλησιαστικό δημοσιογράφο

MKBG

Ο δημοσιογράφος και θρησκευτικός αναλυτής από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κ. Marjan Nikolovski (Μαργιάν Νικόλοφσκι) αποκαλύπτει ότι οδηγήθηκε ενώπιον εκκλησιαστικού δικαστηρίου μετά τις φραστικές απειλές που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα εδώ και ένα χρόνο. Είπε ότι δεν θα έμπαινε σε εκκλησιαστικές διαδικασίες ως δημοσιογράφος και εάν ένας επίσκοπος αισθανόταν ότι απειλείται και προσβάλλεται από τα γραπτά του, να μηνύσει σε πολιτικό δικαστήριο. Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασαν τη στήριξη στις προσπάθειες του συναδέλφου Μαργιάν Νικόλοφσκι.

Το Doxologia Infonews, ως ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή θρησκευτικά μέσα και τα μεγαλύτερα θρησκευτικά μέσα στη Βουλγαρία, συμμετέχει σε αυτό το κάλεσμα!

Και όχι μόνο αυτό, ο αρχισυντάκτης του Doxologia Infonews κ. Iordan Georgiev δηλώνει απολύτως κατηγορηματικά ως ειδικός στο θέμα αυτό ότι οι ενέργειες της επισκοπής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, μιας αυτόνομης Εκκλησίας υπό το Σερβικό Πατριαρχείο σύμφωνα με τους Κανόνες του Ορθόδοξη Εκκλησία – είναι απολύτως αντικανονικές, ακόμη και φανταστικές. Ό,τι αναγράφεται στην εν λόγω πρόσκληση δεν έχει καμία κανονική αξία και μοιάζει περισσότερο με σφαγή συμπλεγμάτων. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται μια πολύ κακή τάση – άγνοια του κανονικού και εκκλησιαστικού δικαίου από την πλευρά του επισκόπου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος (ΑΑ).

Προφανώς, οι ενέργειές τους ήταν πιθανώς εμπνευσμένες από την ανάγνωση βιβλίων για τη Ρωμαιοκαθολική Ιερά Εξέταση, η οποία σφαγίασε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου. και για «στραβό φαίνεσθαι, «σημάδι» σατανικής κατοχής» και φυσικά από πρακτική που έχει συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες από την Κομμουνιστική Αθεϊστική Μυστική Υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες των επισκόπων αυτής της Εκκλησίας δεν ανταποκρίνονται στους Κανόνες της Εκκλησίας.

Είναι απαράδεκτο μια Εκκλησία που διεκδικεί όλο το εικοσιτετράωρο και μάλιστα ευθαρσώς μπροστά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να δέχεται τον Τόμο για αυτοκέφαλο να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους.

Δύο πράγματα είναι βέβαια – πρώτον, οι ενέργειες της Εκκλησίας Αχρίδος κατά του εκκλησιαστικού δημοσιογράφου δεν έχουν καμία κανονική-νομική αξία. Δεύτερον, ακόμα κι αν καταδικάσουν τον κ. Marijan Nikolovski σε «αφορισμό» από την Εκκλησία, μπορεί εύστοχα να καταθέσει Έκκλητον ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο είμαστε πεπεισμένοι από το Doxologia Infonews ότι θα γίνει αποδεκτή και η αντικανονική πράξη του αυτή η Εκκλησία θα ακυρωθεί ως αντικανονική.

Σε αυτή τη γραμμή σκέψης, συνιστούμε στη Μητέρα Εκκλησία – το Οικουμενικό Πατριαρχείο να σκεφτεί πολύ προσεκτικά αν θα παραχωρήσει Τόμο για αυτοκεφαλία σε μια Εκκλησία – που δεν μπορεί να αυτοκυβερνηθεί γιατί δεν γνωρίζει τους Ιερούς Κανόνες.

Δεν είναι γνωστό στο μέλλον, αυτή η Εκκλησία μπορεί επίσης να καταθέσει αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώπιον του επινοημένου δικαστηρίου της και «να τον αφορίσει» με εντολή των κομμουνιστικών υπηρεσιών, οι οποίες, εκτός από την έδρα στο Βελιγράδι, έχουν και τμήμα στη Μόσχα.

Το Doxologia Infonews θα φροντίσει ώστε όλες οι πληροφορίες για το θέμα να τεθούν στη διάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι για να αποκτήσει μια πραγματική ιδέα για το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η Εκκλησία αυτής, ώστε η Μητέρα Εκκλησία να μπορεί να αναλύσει την κατάσταση και να εξετάσει ακόμη και πιο προσεκτικά όπως πάντα, εάν θα χορηγηθεί ένας Τόμος για αυτοκεφαλία σε μια Εκκλησία που χρησιμοποιεί τους Ιερούς Κανόνες ως όπλα καταστροφής με βάση τις κοσμικές και πολιτικές απόψεις και εντολές ορισμένων ομάδων αντιεκκλησιαστικής επιρροής που βρίσκονται στο Βελιγράδι και τη Μόσχα.

Σε πολιτισμένες χώρες, εάν κάποιος (επίσκοπος) ένιωθε ότι απειλείται, υπάρχουν διάφορες νομικές διαδικασίες για τέτοια προστασία, όχι η χρήση των Ιερών Κανόνων για τη φίμωση ενός δημοσιογράφου και την επιβολή λογοκρισίας.

Ιδού τι έγραψε ο κ. Νικόλφσκι για το θέμα:

Η Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ασκεί πίεση στη διαδικτυακή πύλη Religija.mk και προσπαθεί να με φιμώσει ως αρχισυντάκτη και ιδρυτή αυτής της διαδικτυακής πύλης.

Οι φραστικές απειλές που κυκλοφορούν εδώ και ένα χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα έχουν μετατραπεί σε κατηγορία της Συνόδου της ΑΑ κατά της πύλης «Religia» και εγώ ως συντάκτης βρίσκομαι ενώπιον εκκλησιαστικού δικαστηρίου.

Έτσι, η Σύνοδος της ΑΑ ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον μου και της διαδικτυακής πύλης, λέγοντας ότι τα δημοσιευμένα κείμενα προκάλεσαν «βάση έκφρασης μίσους, με τη μορφή ρητορικής μίσους, υποκίνησης μίσους μεταξύ των πιστών και προσαγωγής των τραυματισμένων μελών του Η Ιερά Ιεραρχία Σύνοδος (Σύνοδος) σε γενικό κίνδυνο και σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, ιδίως μέσω ηλεκτρονικής πηγής – μέσου ενημέρωσης του κοινού».

Για τους λόγους αυτούς, η Σύνοδος μου έδωσε εντολή να παρουσιαστώ σε «συνεδρίαση αποδεικτικών στοιχείων που είχε προγραμματιστεί για τις 29.01.2024 στις 11 π.μ. στο γραφείο της Αρχιεπισκοπής στα Σκόπια, όπου πρέπει να παραδώσω όλα τα έγγραφα και αντικείμενα που έχω ως αποδεικτικά στοιχεία των γραπτών μου και να εξεταστούν από εκκλησιαστικό εισαγγελέα, και να αποκαλύψω όλες τις πηγές πληροφοριών μου, όπως απαιτείται: «να αναφέρω όλα τα στοιχεία στα οποία βασίζετε τα ευρήματά σας».

Η πρόσκληση που έφερε σήμερα το πρωί στο σπίτι μου ο αγγελιαφόρος της ΑΑ λέει ότι αν δεν παρουσιαστώ στην ακροαματική διαδικασία μπορεί να αναβληθεί η ακρόαση, αλλά μάλλον θα πρέπει να πληρώσω τα έξοδα της εισαγγελίας της εκκλησίας στο αρχιεπισκοπή, και δεν είμαι εκεί.

Από αυτή τη διαδικασία, που ξεκινά εναντίον μου η Σύνοδος της ΑΑ, θα πρέπει να προκύψει ποινή αφορισμού από την εκκλησία και δημόσιος σατανισμός μου ως ανθρώπου που εργάζεται εις βάρος της εκκλησίας και αργότερα κάθε φορά που μπαίνω στην εκκλησία και βάλε φωτιά κερί, ακολουθούν σκάνδαλα, γιατί οι ιερείς θα λάβουν εντολή να μην με δεχτούν, και αν το κάνουν, θα υποβληθούν στην ίδια εκκλησιαστική διαδικασία.

Φυσικά, είναι ακόμη πιο σημαντικό να παρουσιάσουμε στους πιστούς της ΑΑ ότι αυτά που γράφω για την εκκλησία είναι ασήμαντα, γιατί αναθεματίζομαι και ανακηρύσσομαι αιρετικός και οι αιρετικοί, οι άπιστοι, οι κακοί άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα να επικρίνουν έναν Εκκλησία.

Τέλος, υπάρχει το δημόσιο λιντσάρισμα που θα πρέπει να ζήσω όπου κι αν εμφανιστώ, και το οποίο μπορεί εύκολα να μετατραπεί από φανταχτεροί πιστοί σε σωματικές επιθέσεις.

Ας ενημερώσω όμως αμέσως τον εκκλησιαστικό εισαγγελέα ότι δεν χρειάζεται να έρθει στην Αρχιεπισκοπή στις 29 Ιανουαρίου 2023, γιατί δεν θα μπορέσει να εισπράξει τα έξοδα, γιατί δεν μου περνάει από το μυαλό να πάω σε εκκλησιαστικά δικαστήρια. . ως δημοσιογράφος. Αν κάποιος από την ΑΑ, τη Σύνοδο, ένας επίσκοπος ένιωσε ότι απειλείται και προσβάλλεται από τα γραπτά μου, υπάρχει πολιτικό δικαστήριο, ας ασκήσει δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμιση και εκεί σε δημόσια συνεδρίαση θα αντιμετωπίσουμε και τα γεγονότα και τα επιχειρήματα, αλλά το δικαίωμα να γράφει για τις ανωμαλίες και τα προβλήματα στην ΑΑ δεν θα σταματήσει ούτε θα φιμωθεί.

Επιτρέψτε μου να δώσω μια δωρεάν συμβουλή στον εκκλησιαστικό εισαγγελέα. Είναι ελεύθερος να ακουμπάει στην αναπαυτική του πολυθρόνα και να με κρίνει στη ζέστη της στιγμής, και να το κάνει αμέσως, χωρίς να χάσει χρόνο.

Να πω στα μέλη του Επισκοπικού Δικαστηρίου όταν εκφέρουν την ποινή, για να είναι αποτελεσματική, το καλύτερο είναι να με καταδικάσουν σε δημόσιο εξορκισμό. Εδώ στο πλάτωμα μπροστά από τον καθεδρικό ναό, δίπλα στο σιντριβάνι, δημόσια με ζωντανές μεταδόσεις για να μου κάνουν εξορκισμό και ίσως αύριο στο Religija.mk να διαβάσουν ό,τι θέλουν, γιατί, όπως θα έλεγε ο Μασκ, „Δεν «θέλουν να απαγορεύσουν τη ρητορική μίσους, αλλά την ομιλία που μισούν».

ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ολόκληρη η Σύνοδος, αφού η υπόθεση σε βάρος μου είναι για λογαριασμό ολόκληρης της Συνόδου, αν και αυτό δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες του ιστορικού αυτής της υπόθεσης.

Αλλά έτσι πάνε τα πράγματα.

Ένας από τους επισκόπους που δεν κρύβει καν τον φιλορωσικό προσανατολισμό του είναι ο Επίσκοπος Kumanovo-Osogovo Γρηγόριος. Συνεργάτης του σε αυτή τη διαδικασία είναι ο Επίσκοπος Πρεσπών-Πελαγονίων Πέτρος.

Στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου, στις 26 Δεκεμβρίου 2023, ο Γρηγόρης έθεσε το θέμα της πειθαρχικής μου ποινής και του αναθεματισμού μου. Όπως ήταν φυσικό, η πλειοψηφία των επισκόπων αντιτάχθηκε και το θέμα έκλεισε.

Τι είναι όμως συμπτωματικό;

Στην επιστολή που έλαβα σήμερα, γράφει ότι μετά την απόφαση της Συνόδου της ΑΑ από την 26.12.2023 αποφασίστηκε να κινηθεί διαδικασία εκκλησιαστικής αξίωσης εναντίον μου. Αν σε αυτή τη συνεδρίαση η Σύνοδος δεν πήρε τέτοια απόφαση (και αυτό μου το επιβεβαίωσαν προσωπικά τουλάχιστον 5 επίσκοποι), τότε ποιος ισχυρίζεται εκ μέρους τους ότι πάρθηκε μια τέτοια απόφαση;

Αν δεν συμφώνησαν και υπάρχει ακόμα υπόθεση στο όνομά τους, τότε ποιος και για λογαριασμό ποιου είναι η υπόθεση; Η υπόθεση αυτή κινήθηκε από τη Σύνοδο της ΑΑ σε τακτική σύνθεση (τρεις επίσκοποι – Στέφανος, Πέτρος και Τιμόθεος) κατόπιν εντολής και αιτήματος του Γρηγορίου, αλλά γιατί ο αριθμός της απόφασης είναι από την ημερομηνία της τακτικής σύνθεσης του Σύνοδος αναφέρεται στην επιστολή;

Η επιστολή που έλαβα δεν έχει ούτε σφραγίδα, ούτε υπογραφή, ούτε υπόμνημα από το γραφείο της Συνόδου της ΑΑ.

Γιατί;

Ποιος είναι πιο δυνατός από όλη τη Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο να προσπαθεί να παραποιήσει αποφάσεις της Συνόδου χωρίς να το ξέρει ο Αρχιεπίσκοπος; Ή ξέρει, γι’ αυτό τους ευχαριστεί, και δίνει εντολή στο διοικητικό γραφείο να μην βάλει σφραγίδα και υπογραφή.

Γιατί όμως το κάνει;

Μην με παρεξηγείτε, καταλαβαίνω απόλυτα τι και πώς έγινε και τι συνέβαινε…αλλά είναι άλλη στιγμή.

Γι’ αυτό όμως καλώ δημόσια τα μέλη της Συνόδου της ΑΑ να πουν τη γνώμη τους, είτε συμφωνούν είτε όχι, να είναι κατήγοροι μου και να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι υπάρχει τέτοια απόφαση της Συνόδου. Εάν δεν λάβω απάντηση εντός δύο ημερών δημόσια, θα τις θεωρήσω μέρος αυτού του αιτήματος για φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, η Σύνοδος της ΑΑ είναι το ανώτατο εκκλησιαστικό-δικαστικό όργανο. Σύμφωνα με το Καταστατικό της ΑΑ, η Σύνοδος ως τελευταίος βαθμός αποφασίζει αν είναι σωστές οι αποφάσεις του αρχιεπισκοπικού, επισκοπικού δικαστηρίου. Στην περίπτωσή μου ως διεκδικητής εμφανίζεται η Σύνοδος.

Με κρίνει λοιπόν η Σύνοδος, με κρίνει η Σύνοδος.

Σε ποιον έχω δικαίωμα να παραπονεθώ, αν αυτός στον οποίο πρέπει να παραπονεθώ με κρίνει και με κρίνει; Πριν από τον γονιό στο Βελιγράδι – Πορφύριο;

Η RELIGIA.MK ΔΕΝ ΘΑ ΣΙΩΠΕΙ

Το Religija.mk είναι η μοναδική διαδικτυακή πύλη στην ΠΓΔΜ που ασχολείται με θρησκευτικά θέματα στη χώρα από το 2016 και η οποία σε αυτά τα επτά χρόνια έχει γίνει αναγνωρίσιμο brand τόσο στη χώρα όσο και στον ορθόδοξο κόσμο. Οι ειδήσεις και οι αναλύσεις του Religija.mk αποτελούν μέρος των κλινικών Τύπου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιαστικών κέντρων όπως η Μόσχα, το Φανάρι, το Βελιγράδι, η Αθήνα, η Σόφια. Εγώ και δύο τρεις άλλοι δημοσιογράφοι είμαστε οι μόνοι στη Μακεδονία που αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα εδώ και χρόνια και μέσω των οποίων το κοινό ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στις θρησκευτικές κοινότητες.

Όποτε στις θρησκευτικές κοινότητες και ιδιαίτερα στην Εκκλησία δεν αρέσουν οι γραφές, βρισκόμαστε υπό πυρά.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Religija.mk γράφει εκτενώς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΑΑ στον ορθόδοξο κόσμο και το μονοπάτι που χάραξαν δύο επίσκοποι που οδηγεί στην αιχμαλωσία της ΑΑ στον ρωσικό κόσμο. 

Ο πρόεδρος του κράτους, ο υπουργός Άμυνας, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, ξένες πρεσβείες προειδοποιούν ότι ορισμένοι από τους κορυφαίους κληρικούς της ΑΑ εργάζονται για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κράτους-εκκλησίας.

Το Religija.mk μεταφέρει όλες τις πτυχές αυτού του θέματος, αλλά σε ορισμένους από τους επισκόπους δεν αρέσουν αυτά τα θέματα. Το Religija.mk, καθώς και όλοι οι αρμόδιοι αναλυτές πολιτικής ασφαλείας, προειδοποιούν ότι η ΑΑ με την εκκλησιαστική πολιτική δύο επισκόπων γίνεται σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας, αλλά οι επίσκοποι δεν θέλουν να το διαβάσουν.

Το Religija.mk γράφει για πιθανές οικονομικές καταχρήσεις και το ενδεχόμενο οι επίσκοποι της ΑΑ να έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό, αλλά οι επίσκοποι της ΑΑ δεν θέλουν να ρωτήσουν πώς είναι δυνατό αυτό. Όλα αυτά τα θέματα η Σύνοδος της ΑΑ προσπαθεί τώρα να απαγορεύσει, να διαγράψει, να επιβάλει κυρώσεις, να φιμώσει εμένα, το Religija.mk και αργότερα κάποιους άλλους καινοτόμους αν προσπαθήσουν να γράψουν για αυτά τα θέματα.

Οι ηγέτες της ΑΑ, που επί είκοσι χρόνια ζούσαν σε μια ζώνη άνεσης, κάτω από ένα γυάλινο κουδούνι και διέταξαν ακόμη και τη δίωξη αντιφρονούντων όπως ο Vranishkovski, για έναν υψηλότερο στόχο, την αυτοκεφαλία για παράδειγμα, θέλουν να συνεχίσουν να ζουν ακόμη και ως πράκτορες της κατάσταση μετά την κατάκτηση αυτού του στόχου. Η πρώην ΑΑ σήμερα δεν είναι τμήμα της ΑΑ πριν από 20 χρόνια.

Σήμερα είναι μια εκκλησία στο δρόμο προς την πλήρη αυτοκεφαλία, καμία εκκλησία δεν τη θεωρεί σχισματική και μπορεί να συνεργαστεί με όλες τις εκκλησίες του κόσμου. Η ΑΑ κέρδισε αυτή τη μάχη χάρη στο κράτος και την προστασία του. Και τώρα είναι το κράτος που περιμένει από την εκκλησία να είναι εταίρος της, όχι «αμμοβόλος στον συμμαχικό άξονα» όταν πρόκειται για εθνικά και στρατηγικά συμφέροντα, και αυτό προειδοποιεί το Religija.mk, και κάποιοι επίσκοποι δεν το κάνω. αρέσει..

Αν και αυτή η κλοπή των εκκλησιαστικών διαδικασιών, που απέτυχε σε όλες τις νομικές πτυχές, δεν την βάζω καν στην τελευταία τρύπα, εξακολουθεί να είναι ένα κλασικό παράδειγμα των επισκόπων στη Σύνοδο που τελικά απαντούν μόνοι τους στις ερωτήσεις για τις οποίες δεν θέλουν. να μιλήσουμε, για παράδειγμα, για το πώς ο Γρηγόριος έγινε επίσκοπος και πώς ο Πέτρος αποφασίζει τα πάντα στην εκκλησία.

Και για το γιατί ο Στέφανος είναι αρχιεπίσκοπος, αλλά στην πράξη δεν είναι αρχιεπίσκοπος.

Έχω αναλύσει πολλές φορές μέχρι τώρα αν όλες οι απειλές προς εμένα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σοβαρές ή όχι, και αυτές που προέρχονται από την ομάδα του Πάλτσιο, που σε συνεργασία με τον Πέτρο και τον Γρηγόριο απείλησαν όχι μόνο εμένα, αλλά και τη μισή Σύνοδο ή αυτούς που προέρχονταν από τους πρώτους συνεργάτες του Γρηγορίου και του Πέτρου, αλλά αυτή τη φορά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΑΑ ως θεσμός εμπλέκεται σε όλη την ιστορία, επικεφαλής όλων των επισκόπων της, οι οποίοι από μόνοι τους είναι ισχυροί, με επιρροή και για λόγους που στις τάξεις της ΑΑ υπάρχουν σοβαροί φανατικοί εκκλησιαστικοί που μπορούν πραγματικά να φτάσουν για την ασφάλειά μου, αποφάσισα να ζητήσω προστασία.

Με αυτό το κείμενο, καλώ την Ένωση Δημοσιογράφων της Βορείου Μακεδονίας, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Συμβούλιο Δεοντολογίας των Μέσων, την AVMU, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης να υποστηρίξουν το δημοσιογραφικό μου δικαίωμα να γράφω και να επικρίνω την εκκλησία σε όλες τις ανώμαλες καταστάσεις της.

Θα ενημερώσω το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), τους ξένους διπλωμάτες, κυρίως την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Μακεδονία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΑΣΕ, την Επιτροπή του Ελσίνκι, το Ίδρυμα Konrad Adenauer, καθώς και όλους τους ντόπιους Ορθόδοξους εκκλησιών για όλες αυτές τις εξελίξεις. Η ΑΑ αναφέρεται στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Υ.Γ. Στο μεταξύ, έλαβα υποστήριξη από μεγάλο αριθμό ιερέων, ανάμεσά τους και από τις Μητρόπολεις του Πέτρου και Γρηγορίου, και όλοι μαζί καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι διαθέσιμοι για όλες τις εκκλησιαστικές μου ανάγκες και θα τις εκπληρώσουμε, όπως στο περασμένα μέσα από κατακόμβες, μακριά από τα μάτια της εξέτασης της ΑΑ.

/Marjan Nikolovski, ιδρυτής και εκδότης του Religion.mk

415549571_1146560110041092_5244198994255138360_n