296481503 174215525165134 4384259211308870276 N

Скандал с позлатяване на църква в Пловдивска Епархия стигна до министъра на културата

Без одобрение е започнало обмазване с шлагметал (материал за позлатяване – б.р.) на иконостаса и част от проскинитариите в църквата „Св. Успение Богородично“ в Златоград. Намесите в интериора на храма са извършени в нарушение на Закона за културното наследство, без съгласуване, от непрофесионални реставратори и без писмено уведомление на община Златоград и Министерство на културата, заявява министър Кръстю Кръстев в отговор на депутатски въпрос.

Предистория и детайли

Скандалът още отпреди месец разтърси местната общност. В няколко фейсбук страници на Златоград се водят обширни дискусии по темата. Нападки срещу отец Виктор Христев валят от много страни. Винят го не само за неразрешения ремонт, а също, че изнасял икони от църквата. Той отрича това да е вярно. Казва, че са измислици и клевети. Вече е отворена за петиция за отстраняване на отец Виктор Христев от храмовете в Златоград.

Народният представител Даниел Проданов заявява, че местни жители го сигнализирали за изключително притеснителни случаи и процеси след встъпването в длъжност на отец Виктор Христев от Пловдивската света митрополия. „Става дума както за стопанисването на църковното имущество (включително за липсващо такова), така и за това, че храмът на практика е затворен през по-голямата част от времето“, допълва Проданов.

По информация на министъра въпросният храм е художествен паметник на културата с категория „местно“ значение. Имотът и църковната сграда са частна собственост на църквата „Св. Георги“ – Златоград. Двете църкви са на подчинение на Пловдивската митрополия.

В края на септември началникът на РУ-МВР в Златоград гл. инспектор Дичо Беширов е уведомил Министерство на културата за получен при тях сигнал за намеса в храм „Успение Богородично“ в Златоград. В него е посочено, че в църквата се извършва несъгласувана с Министерството на културата реставрация на иконите, като рамките на същите се обработват със златист шлагметал.

Месец по-късно шефът на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ е поискал информация от НИНКН и Пловдивската митрополия дали има съгласувана документация по извършващата се в храма реставрация. От Националния институт за недвижимо културно наследство отговорили (НИНКН), че такива данни нямат.

Последвала проверка от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство – Пловдив и Общинската администрация в Златоград, която потвърждава нарушенията в сигнала.

От кмета на Златоград е изискано да назначи комисия в състав, който се изисква по закон, когато има обстоятелства, застрашаващи недвижима културна ценност от увреждане или разрушаване. Нейна задача е да установи състоянието на недвижимата културна ценност, вида и обема на необходимите консервационно- реставрационни и ремонтни работи.

Въпросната комисия вече е провела своето първо заседание на 5-ти декември, когато са поискани допълнителни документи, експертизи и становища, относно извършените нерегламентираните консервационно-реставрационни и ремонтни дейности в храм „Успение Богородично“. Комисията трябва да приключи работата си до края на тази седмица. От своя страна кметът на общината след това трябва да издаде заповед, с която да задължи Църковното настоятелство на храма да извърши в определен срок необходимите укрепителни, консервационни, реставрационни и ремонтни дейности.