53317990116 60360a398b K

Провалилият се бивш пловдивски кмет Здравко Димитров е назначен на длъжност при Пловдивския Митрополит Николай

Месец след като отстъпи кметското място в Пловдив Здравко Димитров започва работа при Пловдивския Митрополит Николай и ще управлява църковните и монастирските имоти в епархията. Назначението ще бъде обявено официално до дни, а до стабилизирането на здравословното състояние на Патриарх Неофит владиката на Пловдив нямало да говори по други теми.

Информацията беше съобщена от 24 часа, медия, много близка до някои митрополити, редовно публикуваща поръчкови статии в тяхна подкрепа. Също така медия с крайно субективна оценка за църковния и религиозния живот в България.

Близостта между бившия кмет и Митрополит Николай е добре известна от години. „Митрополит Николай е част от моето семейство“, често обичаше да повтаря Здравко Димитров, докато беше кмет. Дружбата им датира още от времето, когато владиката встъпи в длъжност. Приятелството им се засили, когато Зико беше областен управител. Николай не пропускаше служба, в която да не произнесе възхвала на Димитров като кмет – същото, което сега прави за настоящия кмет. Зико пък му отвръщаше със същото. В кметския си кабинет на видно място държеше портрет на митрополита. На всяка великденска Литургия Димитров даваше първото боядисано яйце на Николай и най-напред с него се чукваше.

Здравко Димитров лично положи и първия камък на новата спорна църква Свети Архангели на Джамбаз тепе, която е в един двор с новата спорна сграда на митрополията.

Всъщност, потресаващото е, че докато всички политически партии в Пловдив са единодушни, че Здравко Димитров е човекът, който съсипа град Пловдив, същевременно Николай го назначава при себе си, да се разпорежда с имоти, които са дарявани и строени с много личен труд и средства от вярващи. Дори Бойко Борисов се разграничи от Зико. А пловдивчани все още не могат да се справят с последиците от некадърното управление на бившия кмет. Но той е добре дошъл в Пловдивска Митрополия, където критериите за назначения на служители са не качество, кадърност и образованост, а пари, власт, влияние, сексапилност и други.

Не се учудваме, че резултатите от управлението на Николай Пловдивски са същите, като резултатите на Зико. Тъжното е само, че мандадът на Николай не е срочен. Но всичко е в Божиите ръце.