Russian Church Photo

Руската църква в София отваря врати на 10 ноември 2023

В петък Руската църква ще бъде отворена, научи NOVA. Очаква се първата служба да бъде в събота.

Храмът беше затворен след като България отзова трима свещеници за нарушение на дипломатическите правила.

Клирикът на Виенската и Австрийска епархия на РПЦ протойерей Владимир Тищук беше назначен за нов представител на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за предстоятел на Подворието на Московската Патриаршия в София.

Кратка биографична справка за новия руски свещеник

Протойерей Владимир Тищук е роден на 27 юли 1963 г. в град Владимир в семейството на свещеник. Завършва средно училище с  усилено преподаване на английски език. Завършва висше образование във Владимирския държавен педагогически институт, Факултета по чужди езици. Отбива едногодишна военна служба, от която се пенсионира със звание старшина. През 1987 г. е назначен в Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия като сътрудник по протокола. През 1989 г. е изпратен в Ню Йорк, САЩ, като секретар на Администратора на патриаршеските енории в САЩ. На 9 ноември 1991 г., по време на Божествената литургия, отслужена от Московския Патриарх Алексий II в катедралния храм „Св. Николай“ в Ню Йорк, е ръкоположен в дяконски сан. От септември 1995 г. до май 1999 г. завършва пълен курс на обучение в Духовната семинария на „Св. Тихон“, Пенсилвания.

През 1998 г. в катедралата „Св. Николай“ в Ню Йорк е ръкоположен в сан свещеник от Негово Преосвещенство Павел, епископ Зарайски. На 31 декември 1999 г., с указ Патриарх Алексий II,  е назначен за клирик на църквата „Св. Екатерина“ в Подворието на т.нар. „Американска Православна Църква“. През 2002 г. е назначен за ректор на катедралния храм „Св. Никола“ във Виена (указ на Алексий II № 1952 от 19 март 2002 г.).

През 2003 г. е удостоен със степен протойерей от Руския Архиепископ във Виена и Австрия Архиепископ Павел.  На 7 май 2017 г., за празника Възкресение Христово и във връзка с 25-годишнината от свещеническото му служение, за усърдното служение на Църквата е награден с орден „Св. Серафим Саровски, III степен.

През 2020 г. с указ на Кафския епископ Алексий, временно управляващ Руската епархия в Австрия, е освободен от поста настоятел на катедралния храм и е назначен за ключар на катедралния храм „Св. Николай“ във Виена.

Следете темата тук