2023 11 29 22 21 17

Ренета Инджова и гласуваният за Стобийски Епископ Дионисий Мишев са във Фанар за Престолния празник на Вселенската Патриршия

В Истанбул се проведоха събития, имащи значение за църковния и политико-обществен живот в България.

Програмата на Негово Божествено Всесветейшество Господин, Г-н ВАРТОЛОМЕЙ I – Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Патриарх Вселенски, която включва многобройни негови пътувания в различни държави от глобален общочовешки най-разнороден характер се оказва, че е предвидила и специално време за  близки на сърцето му наши сънародници.

С подчертано изключително внимание Вселенският Патриарх е определил покана както за поклонническо посещение на Всесветейшата Велика Църква на Христос в дните, предшестващи престолния ù празник – св. апостол Андрей Първозвани към свои лични дългогодишни приятели – Ренета Инджова, първата и единствена дама, заемала поста министър-председател на Р. България, съвместяваща в момента единствен представител на Американската международна фондация “Президент Айзенхауер” в България и Преосвещения Г-н Дионисий – уставно избран, канонически утвърден и богослужебно наречен за Стобийски епископ от Българските Патриарх и Синод преди повече от 9 години, така и за събеседвания по теми във връзка с множество събития от международно, междурелигиозно, междуцърковно и политико-обществено значение.

На 26-ти ноември т.г. (неделя) се е провел едночасов дискусионен работен разговор на 6 очи между Патриарх Вартоломей, експремиера Инджова и наречения в архиерейство Дионисий. Срещата се е състояла привечер в специално отредено за това място в града на Босфора след  духовно събитие при храм “Св. Николай Мирликийски” в Неохори – кв. Еникьой, Истанбул. Разговорът е бил “пълноценен, полезен и резултатен” по думите на Патриарх Вартоломей, изречени по-късно пред негови митрополити и членове на Патриаршеския му двор.

В същата вечер в Чираган Сарай (някогашния Везирски дворец до хотел “Чираган Кемпински” на Босфора, където се намира Високата Порта) е имало коктейл в чест на предстоящата 50-годишнина от архиерейското ръкоположение на Патриарх Вартоломей с гости, свързани с добри моменти от близо тридесетилетни връзки между Патриаршията в Цариград и обществени среди в България.

В Отоманския султански салон се е осъществила церемониална вечеря от по-частен характер, на която се е отдала почит към Вселенския Патриарх, който е носител на най-висшето държавно отличие на Републиката ни – Ордена “Стара планина” I-ва степен с огърлие, връчен от Президента Плевнелиев по инициатива на Инджова и покойния председател на БАН – акад. Стефан Воденичаров, във връзка с изпълнилата се 8-годишнина от това историческо признание, което се оказа чест не за Патриарха, а за България, тъй като няма по-изявен от него достоен носител на тази държавна награда, защото той е личност, всепризната от целия свят за велик Духовен водач в съвремието ни. 

Вечерята е била и в памет на наскоро упокоилата се сестра на Патриарха. Разговорите са били всеобхватни, но все под знака на проливащата се все повече човешка кръв по различни конфликтни места по света и най-вече под тежестта на богопротивната завоевателна война на геноцид срещу Украйна и нейния Народ, която противно на еклесиологията е благославяна от обезумелия кръвожаден “патриарх” Кирил.

Ролята, мястото и значимостта на първородната църква-дъщеря (Българската) на Църквата-Майка на Константинопол, както и нейните проблеми и тези относно все по-задълбочаващото се българско самоизолиране от Вселенското Православие са били не по-малка тема, която е провокирала тъга у патриаршеските сътрапезници, които са изразили надежда това, че просветената във Вярата и основана от св. Фотий Цариградски Българска църква ще стане някога образец за подражание на останалите Поместни Православни църкви.

Патриарх Вартоломей е посочил отличните добросъседски отношения между Турция и България, които са възможност за все по-задълбочаващото се опознаване на двата народа, чиито две държави са съюзни партньори в НАТО.

На вечерята освен Инджова и Дионисий са били Високопреосвещените митрополити на Кидония Атинагор и на Саранда Еклисиес Андрей, най-досточтимите Високопреподобни – Великия Протосингел на Патриаршията Теодор, Главния секретар на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия Григорий, Великия Еклисиарх Аетий, Великия Сингел Яков, Архимандрита на Вселенския Трон Харалампий – Духовен предстоятел на българската православна общност при Светейшата Архиепископия на Константинопол, и.д. Велик Архидякон Александър, Зам. Главния секретар на Светия и Свещен Синод Босфорий, семействата на отличените Архонти на Вселенския Трон Панайотис Вингас и Димитри Йотев – председател на Църковните настоятелства на Българските православни вакъфи в Истанбул и Одрин и почитаемия джентълмен Николас-Георгиос Папахристу – директор на пресслужбата на Патриаршията във Фанар, Константинопол (Истанбул).

На следващия ден – 27-ми ноември т.г. (понеделник) лично Негово Всесветейшество със своя синодия в Патриаршеския храм “Св. вмчк. Георги Победоносец” е отслужил трогателна заупокойна молитва (трисагий) за покойния Български патриарх Максим и за единствената дъщеря на Ренета Инджова – Ралица.

След богослужебното молитвено последование Патриарх Вартоломей е дал аудиенция на гостите, където се е обсъдила и инициативата за предстоящата 1160-годишнина от Покръстването на Българския род при св. княз Борис-Михаил от св. Фотий Велики.

В знак на взаимна почит са били разменени дарове, които са присъщи символни сакрални предмети, материализиращи духовното единство на всички православни християни с Майката Църква – Вселенската Патриаршия.

В рамките на посещението гостите на Патриарх Вартоломей са били посрещнати и от Архонт-референдарий Димитри Йотев – председател на гореспоменатото българско Църковно настоятелство, заедно с други негови членове в Желязната църква “Св. Стефан” към Светейшата Константинополска Архиепископия, където също са се разменили слова по благословението на Всесветейшия Патриарх Вартоломей.

Ръководството на Българския православен църковен вакъф е дал на патриаршеските гости официален обяд в знак на единството на българите от двата църковни диоцеза и от двете страни на държавната граница.

*Статията е препубликувана от Faktor.bg без никаква редакционна намеса от страна на Doxologia Infonews.