2023 11 20 04

Новият ръководител на Руската духовна мисия в Йерусалим е изгоненият от България руски Архимандрит Васиан Змеев

ELUA

Стана известно, че изгоненият от България за шпионаж руски свещеник Архимандрит Васиан Змеев е награден и отличен от Московската Патриаршия и лично от Московския Патриарх Кирил Гундяев, назначавайки го за нов предстоятел на Руската духовна мисия в Йерусалим – една шпионска агентурна руска структура, имаща за цел не запазването на Християнството в Светите земи, а поставянето му под руски контрол и в крайна сметка русифицирането му. Днес Васиан Змеев встъпи в длъжност, както ни съобщават от Гръкоправославната Йерусалимска Патриаршия.

Ето какво ни съобщават от Йерусалимската Патриаршия:

Сутринта в понеделник, 7/20 ноември 2023 г., новият ръководител на Руската духовна мисия в Йерусалим (МИСИЯ), Негово Високопреподобие Архимандрит Васиан, посети Патриаршията, придружен от архим. Никон за да поиска благословията на нашия Отец и Патриарх на Йерусалим Теофил при встъпване в длъжност, предавайки му пожеланията на Негово Блаженство Московския Патриарх г-н Кирил и благодарността му за проявения интерес в полза на Църквата на Московската Патриаршия в Украйна (УПЦ МП – бел. прев.) и към единството на православните църкви.

Новият предстоятел Архимандрит Васиан беше приет с вежливост от Негово Блаженство, молитствайки му ползотворна служба в Руската мисия в рамките на Йерусалимската Патриаршия, основана на винаги добрите отношения между Йерусалимската Патриаршия и Московската Патриаршия и подсилена от факта, че Йерусалимската Църква се основава на кръста, на изкупителната кръв на нашия Господ Иисус Христос и на Неговия празен гроб, свидетелстващи за Възкресението.

В подкрепа на неговото служение Негово Блаженство подари на Архимандрит Васиан архимандритски кръст, иконата на Пресвета Богородица Гетсиманска и реставрираната гробница на Божи гроб и одобрения научен труд на Хрисостомос Пападопулос за историята на Йерусалимската Църква“.

От Главния секретариат на Йерусалимската Патриаршия

Припомняме, че на заседанието си на 11 октомври т.г. Свещеният Синод на РПЦ определи експулсираният от България Архимандрит Васиан Змеев, който доскоро беше представител на Московския Патриарх в София, да оглави Руската духовна мисия в Йерусалим. Това стана след изслушване на доклада на Волоколамски Митрополит Антоний, председател на Отдела за външноцърковни отношения на Московска Патриаршия, относно епархиите и енориите в чужбина.

Синодът реши да освободи досегашният Архимандрит Александър Елисов от длъжността ръководител на Руската духовна мисия в Йерусалим, като той „остава на разположение на Московския Патриарх Кирил“.

Следете темата тук