368572822 872072888039041 3388599994400239826 N

Николай Пловдивски отново посегна на паметник на културата

Николай Пловдивски отново демонстрира пълна липса на отношение към старините и към съхраняването на културно-историческото наследство. Жертвата отново е митрополитският комплекс.

Старата дървена порта преди
Новата кичозна врата днес

По заповед на владиката вековната масивна врата на задния портал на митрополията на ул. „Станислав Доспевски“ е демонтирана, а на нейно място е поставена лъскава и доста кичозна нова порта със златисти орнаменти. Такива врати има и на входа към двора на митрополията, откъм стълбите към Античния театър.

Преди…
… и сега

Новата порта по никакъв начин не кореспондира с цялостното достолепно излъчване на църковния комплекс. Връзва се обаче идеално с друг кич- тапетите от винил, залепени и опаковани в дървени витрини на задния вход към храм „Св. Марина“, също целият в тапети върху безценната стара църковна стенопис.

За махането на автентичните тежки дървени врати и замяната им с нови е нужно становище на НИНКН, тъй като митрополитският комплекс е паметник на културата. Николай Пловдивски обаче няма навика да се обръща към Института за опазване на недвижимото културно наследство, когато посяга на старини. Под тепето отправи питане до Института дали са позволили премахването на старата порта или владиката отново е над законите и правилата.

podtepeto.com