A1b1f975c6a795ef937be162ac953a69

Синодът на БПЦ: Подкрепяме действията на Патриарх Неофит по отношение на руския храм

EL

Преди малко Свещеният Синод на Българската Патриаршия излезе с решение по въпроса за юридическо-каноничния спор относно руския храм в София – Свети Николай Чудотворец.

В решението няма никакви изненади. Прави впечатление, че не са взети и никакви съществени решения, а само се изразява подкрепа в решенията на Софийския Митрополит и Български Патриарх Неофит да назначи свещеници и да изпрати писмо до Московския Патриарх Кирил.

В комюникето си, Синодът „изразява надежда, че храмът ще бъде отворен“, което не е от компетенцииите и правомощията на БПЦ.

Също така, Синодът „възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе“.

Същата комисия вече 4 години не се е произнесла по въпроса за признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Решение на Синода на БПЦ:

На днешното си заседание Светият Синод реши:

  1. Подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
  2. Св. Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП.
  3. Възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе.

 Против горното решение с особено мнение гласува Видинският митрополит Даниил.

Следете темата тук