1000091870 01

Митрополити на БПЦ коментираха въпроса с Руската църква в София преди заседанието на Синода

Митрополити от Българската православна цъкрва – Българска патриаршия (БПЦ) коментираха днес пред журналисти въпроса с руската църква „Св. Николай Мираклийски“ в столицата, която беше затворена за вярващите, след като бяха експулсирани от България свещенослужители от храма. На заседание на Светия синод на БПЦ-БП се очаква митрополитите да обсъдят тази тема и някои от тях я коментираха преди началото на заседанието.

Пред журналисти Ловчанският митрополит Гавриил каза, че това е църква, която е строена като посолска църква, от Русия е строена някога и след това историята е известна, и превратностите са известни. „Но тя никога не е принадлежала на друг, освен на Русия и на руското посолство. Сега трябва да направим това, по най-бързия начин да може да се отвори и там да се служи, и най-вече в криптата, защото там много хора ходят. В това отношение, което зависи от нас, трябва да го направим“, заяви Ловчанският митрополит.

На въпрос за изпратено писмо до руския патриарх Кирил, Ловчанският митрополит отговори, че „се казва, че е изпратено от патриарха и Синодът няма отношение, не го знаем точно даже“. „Днес ще научим, не съм чул да има отговор и не знаем какво точно е съдържанието, може би днес ще бъде прочетено“, каза митрополит Гавриил.

Попитан какви ще бъдат последиците, ако се вземе решение за отваряне на руската църква и дали ще има влошаване на отношенията, митрополит Гавриил заяви: „Какво значи да я отворим, да разбием, както по време на разкола, с помощта на държавата се превземаха и разбиваха църкви, това не бива да го правим. Да отворим, казвам пак да е по законен и каноничен начин. Аз съм също „за“ да я отворим, но да стане това по каноните и законите“.

Врачанският митрополит Григорий каза пред журналисти, че всеки храм трябва да бъде отворен, а в този храм (руската църква в София) идват много вярващи за св. Серафим, който е много почитан светия и всекидневно множество народ идваше да изпроси неговата помощ, подкрепа и закрила. Попитан Светият синод може ли да разреши този въпрос, Врачанският митрополит отговори: „Ще беседваме днес, ще видим какво може да се направи, ще извадим всичките факти, които имаме, и документацията“. Той добави, че се надява да се стигне до някакво решение, което да бъде градивно и полезно за всички. Ще прегледаме днес всички налични документи, които имаме и ще се постараем по най-добрия начин да се разреши този въпрос“, увери Врачанският митрополит.

Великотърновският митрополит Григорий заяви, че не знае нищо по въпроса за руската църква, и добави, че сега „тепърва ще разберем“.

Доростолският митрополит Яков каза пред журналисти, че на него не му е ясно „чия е собствеността на руската църква“. С точно това днес ще се запознаем и дано да е в полза на миряните, каза Доростолският митрополит и подчерта, че храмът трябва да бъде отворен, но не само този, а и всеки храм. На въпрос на БТА дали в руската църква в София трябва да служат свещениците, които патриарх Неофит назначи, или да бъдат от Руската православна църква, митрополит Яков отговори, че това ще реши Светият синод и затова митрополитите се събират на заседание.

Както DI писа, със своя заповед от 25 септември 2023 г., Българският патриарх Неофит лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения. Това се посочваше в съобщение от Софийската митрополия във връзка с руския храм в София.

В него се уточняваше, че „Софийската света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа“.

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в Църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони. Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, се казваше в съобщението.

Следете темата тук