Hzngdhfsd

Георгиев: Митрофанова трябва да отключи Руската църква, а патриархът – да назначи свещеници

Светият Синод подкрепя напълно писмото и действията на Патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит по отношение на Руската църква в София и изпращането на писмо до руския патриарх Кирил. Това заяви митрополит Киприан след заседанието на Светия Синод. Стана ясно и, че въпросът за собствеността на храма не е в юрисдикциите на БПЦ. Синодът възлага на канонично-правната си комисия да проучи и анализира уставите за функциониране на Подворието в София и Москва, след което ще се произнесе.

Главният редактор на религиозния сайт Doxologia Infonews Йордан Георгиев сподели, че Митрофанова трябва да отключи храма, защото ключът е в нея. „Решението на Синода не е изненада. То не съдържа нищо съществено. Руската църква се намира в диоцез на софийския митрополит, който има право да назначи свещеници. Също и да изпрати писмо до московския патриарх по този въпрос. Юридическата собственост на храма трябва да се обследва от Столичната община и прокуратурата. Юрисдикцията на Руската църква е от компетенцията на Светия Синод.

По думите му съгласно устава на Московската патриаршия, където и по света да има руснаци, там се простира диоцезът на православната църква на Русия. „Не може да се ограничи достъпът на вярващите да изповядват свето вероизповедание. Държавата и прокуратурата може да се намеси, защото религиозните групи са ограничени откъм упражняване на своите права. Прокуратурата може да изпрати и допитване до Вселенския патриарх за юрисдикцията на Руската църква у нас“, коментира Георгиев.

Повече гледайте във видеото.

Следете темата тук