231010141111 13 Gaza Israel Unf 101023

Архиепископът на Севастия Теодосий: Израел извършва етническо прочистване в Газа

Негово Високопреосвещенство митрополит Аталлах Ханна (Архиепископ на Севастия Теодосий – бел.ред.) , Официален говорител на Православната църква в Йерусалим, в интервю за телевизионния канал „Ал-Машхад“:

– Вашият коментар за ставащото тези дни в Газа, за вземането на цивилното население на прицел.

– Много ви благодаря. Истината е, че ставащото днес в Ивицата Газа е нова Накба, етническо прочистване и вземане на прицел на един народ, цял народ. Взети са на прицел болниците, богослужебните места, сградите, всичко що е палестинско в Газа. Има хиляди загинали, а да не говорим за ранените, да не говорим за всеобщата разруха, която порази скъпата на сърцето ни Ивица Газа. Затова – аз, разбира се, не съм политически анализатор, не съм военен анализатор, говоря от общочовешка гледна точка по една национална тема, по една морална тема. Чрез вас ние настояваме и апелираме от вашия достоен екран, обръщаме се към всеки, който може да направи нещо: трябва да се действа, за да бъде спряна тази агресия. Ония, които биват избивани в Газа, са невинните, цивилните, децата, жените, мало и голямо. Това е геноцид срещу беззащитен народ. Затова аз присъединявам своя глас към всички гласове, призоваващи да бъде прекратена тази война и да има справедливост. Нашият проблем на тази свещена земя е, че има мнозина, които говорят за мир, но не говорят за справедливост. Стигнахме до това, което стигнахме днес, защото няма справедливост за палестинския народ – народ, който като всички народи в света има право да живее свободно, достойно и в мир. Ние от своя страна отхвърляме войните, отхвърляме убийствата, отхвърляме насилието. Нашата култура е култура на живота, а не култура на смъртта. Оттук ние апелираме и настояваме да бъде прекратена тази война, да бъдат прекратени кръвопролитията, да бъде сложен край на тая огромна разруха, която постигна скъпата на сърцето ни Газа.

– Какво е Вашето послание към света, който смята, че цивилните в Газа трябва да бъдат бомбардирани, защото симпатизират на Хамас?

– Това наистина ме кара да недоумявам. Преобладаващото мнозинство от ония, които биват избивани в Газа, са цивилни, не принадлежат към никоя групировка или партия. Тяхната принадлежност е към страната им, тяхната принадлежност е към Палестина, към Газа, но не са част от партиите и групировките. Това – първо. Второ, този свят, който има претенции за цивилизованост, за демократичност, за защита на човешките права, не вижда ли какво става днес в Газа? Не виждат ли кланетата? Не виждат ли как една болница – евангелистката градска болница, която е много отдавнашна християнска институция в Газа, беше срината върху главите на хората в нея и се възнесоха множество мъченици, да не говорим за ранените, да не говорим за разрухата и погрома. Според мен тези снимки говорят сами, показват степента на страданието, показват колко безчовечна е ситуацията, в която живеят хората в Ивицата Газа. Снимките, които получаваме от Газа, са ужасяващи. Те би трябвало да променят общественото мнение, би трябвало да променят решенията на политиците, които в огромното си мнозинство са пристрастни към Израел, но игнорират страданията на палестинския народ. Имаме право да зададем въпроса: Нима палестинците не са хора? Не са ли човеци? Не са ли творения Божии? Нямат ли право да се радват на свобода? Нямат ли право да се радват на мир? Защо ги държат на мушка? Защо ги угнетяват? Разбира се, гнетът не започва от тази война, но сегашната операция е нещо невиждано досега. Представете си, скъпа сестро, докато гледаме тия кадри, ние изпитваме мъка, представете си ония, които са в Газа, над тях валят тия снаряди, тия ракети, представете си децата, които са уплашени, децата, които са изгубили семействата си – има деца, от чиито семейства не е оцелял никой – ни баща, ни майка, ни брат, ни чичо, никой. Затова ние сме пред хуманитарна катастрофа и светът трябва да действа – „днес, днес, а не утре“, както пее Фейруз. Трябва да има спешни действия за прекратяване на тази агресия, стига опустошения, стига разруха.

– Еврейското религиозно движение „Евреи за мир“ осъжда перманентните израелски нападения над цивилните в Газа. Защо западният свят не се вслушва в него?

– Всъщност бих искал да допълня към вече казаното, е ,че ние оценявам и оценяваме всички изразени позиции – от братята араби и от свободните хора по света от всички вероизповедания, от всички етноси, от целия политически спектър. Аз вярвам, че всеки човек има морални ценности и независимо от своята религия или убеждения той трябва да отхвърли ставащото днес в Ивицата Газа методично разрушаване и вземане на прицел на беззащитен народ. Този народ е невъоръжен. Взетите на прицел са цивилни. Бих искал чрез вас да отправя спешен апел към всички върховни християнски религиозни институции в света, към всички църкви и особено на запад: необходимо е да има ясно и смело изразени позиции пред лицето на тези престъпления, извършвани против нашия народ. Също така всички религиозни институции и ислямски, и дори юдейски, които са миролюбиви и не ционистки. Всички те от всички религии, от всички деноминации, от всички етноси са призвани да спомогнат, да действат, за да бъдат преустановени кланетата, извършвани против палестинския народ. Казвам на този свят, който претендира, че е демократичен: Палестина е много далече от мира, защото отсъства справедливостта. Къде е справедливостта в това, което става на тая свята земя? В Йерусалим, на Западния бряг, а днес и в Газа, която бива разрушавана из основи. Действайте, свободни хора. Но преди да се обърна към свободните хора, се обръщам към нашите арабски братя – арабските ни братя, за които вярвам, че палестинската кауза е тяхна кауза: Скъпи братя, надяваме се да положите максимални усилия, за да бъде прекратена тази агресия. Всеки ден при нас загиват нови и нови мъченици, има нови разрушения и погром. Действайте за спешно прекратяване на тази агресия, в най-скоро време.

– Има ли религиозната институция днес роля за оказване на въздействие върху политиците Какво могат да дадат Ватиканът и Папата като посланици на мира?

– За голямо съжаление действията на населението на запад са подвластни на политически интереси. Те не се обръщат към гласа на Църквата. Църквата постоянно отправя молитви и призиви за мир. Всички църкви – православните, католическите, призовават към мир на тази свята земя, основан върху справедливостта. Преди два дни ние бяхме определили ден за молитви за Палестина. За голямо съжаление обаче за политиците е валидно казаното в Светото писание: Имат очи, а не виждат, имат уши, а не чуват. Надявам се да видят, надявам се да чуят, надявам се да се пробудят и да си възвърнат съвестта, да си възвърнат човечността, за да открият, че на ставащото днес в Газа трябва да бъде сложен край. Тази Накба, тази касапница, тази разруха, опустошение, държане на мушка трябва да спре. Надявам се, надявам се нашият глас да стигне навсякъде и управниците в тоя свят да чуят нашия глас и стенанията на ония, които изпитват болка, ония, които плачат за синовете и любимите си.

– Ваше Високопреосвещенство, египетският президент и йорданският крал акцентираха върху необходимостта от незабавно спиране на тази война, защото в противен случай регионът може да се подхлъзне в опасна посока. Вие като духовник как бихте охарактеризирали тази опасна посока, още повече, че някои говорят, че има екстремистки сили, които може да се активизират сега в отговор на този силен израелски екстремизъм?

– Смятам, че липсата на справедливост, липсата на справедливи решения за палестинския народ ни доведе дотук, до това, до което сме стигнали. Ние като църква и като хора не вярваме в насилието, не вярваме в убийството. Но в същото време ние сме на страната на нашия народ. Ние сме на страната на този народ, влюбен в живота и в свободата. Днес в Кайро имаше среща на високо равнище. Бих искал всички заседания и срещи да бъдат плодотворни и техен плод да бъде прекратяването на агресията, както и да се обръща по-голямо внимание на справедливото разрешаване на палестинския проблем. Недопустимо е този проблем да остава висящ. Говорят ни за мир – палестинският проблем сякаш се е превърнал в лозунг, без никой не говори за справедливост, за прекратяване на окупацията, за осъществяване на мечтите и въжделенията на палестинския народ и на палестинските национални императиви. Палестинците – аз съм един от тях, освен религиозния ми сан аз съм и палестинец, чувствам принадлежност към тази земя, чувствам любов към тази земя и всички тия рани, тия кърви, тия болки са наша болка, наша мъка. Тези хора там са наши обични братя, ние се молим за тях, стоим до тях и настояваме заедно с вас и с всеки свободен човек в тоя свят, настояваме тази война да спре.

Превод на интервюто: Мая Ценова е завършила арабистика в СУ „Св. Кл. Охридски“. Утвърждава се през годините като един от най-добрите познавачи на арабския език, литература и култура у нас. Канена е като преводач на многобройни официални делегации на високо и най-високо равнище. Превела е много книги от класически и съвременни арабски автори. Преподава арабистика в СУ „Св. Кл. Охридски“ и работи като преводач в посолството на Държавата Палестина в България.