302383.b

Διορισμός νέου προϊσταμένου στο Μετόχι του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια

BG

O διορισμός νέου προϊσταμένου του Μετοχίου του Αγίου Νικολάου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια ήταν μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία συνήλθε χθες, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Κυρίλλου στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Δανιήλ στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, η Βουλγαρία απέλασε τον προϊστάμενο του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια Αρχιμανδρίτη Βασσιανό Ζμέγεφ, τον πρωθιερέα Ευγένιο Παβελτσούκ και έναν εργαζόμενο του Μετοχίου, με την κατηγορία ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ναός να κλείσει και να προκύψουν ερωτήματα σχετικά με την εκκλησιαστική δικαιοδοσία και την ευθύνη επαναλειτουργίας του ναού.

Λίγες μέρες μετά την απέλαση των κληρικών και του εργαζόμενου από τη χώρα, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος διόρισε κληρικούς από τη Σόφια να λειτουργούν στο Μετόχι και ενημέρωσε τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο για την απόφαση αυτή με επιστολή του. Λίγες μέρες αργότερα, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της στην απόφαση του Πατριάρχη κ.κ. Νεοφύτου.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος απάντησε, λέγοντας ότι παρά τις «μη φιλικές και άδικες» ενέργειες των Βουλγαρικών κρατικών φορέων, ο αδελφικός δεσμός μεταξύ των δύο Ορθοδόξων Εκκλησιών παραμένει ισχυρός. Επίσης τον ενημέρωσε ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας θα διορίσει σύντομα νέο προϊστάμενο για το Μετόχι, όπως πράγματι έγινε χθες.

Παράλληλα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τις «καταφανείς μεροληπτικές ενέργειες» των Βουλγαρικών αρχών να εκδιώξουν τον προϊστάμενο του Μετοχίου, όπως σημειώνεται στη επίσημη ενημέρωση του Πατριαρχείου Μόσχας. Στη συνέχεια τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποφάσισαν να διορίσουν τον πρωθιερέα Βλαδίμηρος Τίσχουκ, μέχρι πρότινος κληρικό της Επαρχίας εν Βιέννη και Αυστρία, ως νέο προϊστάμενο του Μετοχίου.

Ο πρωθιερέας Βλαδίμηρος Τίσχουκ

Ο πρώην προϊστάμενος του Μετοχίου στη Σόφια, Αρχιμανδρίτης Βασσιανός Ζμέγεφ, διορίστηκε νέος επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στα Ιεροσόλυμα αντικαθιστώντας τον Aρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Γέλισοφ.