Fcrd24r24r42tc34534t5tf3tf36gtwfq3tf3245t

Хиляди на Белград Прайда срещу десетки християно-талибани с кръстове и икони

SRB

На 9 септември 2023 г. участниците в Белград Прайд преминаха по централните улици на Белград с посланието, че „дори не сме близо“ за реализиране на правата им.

Шествието премина без инциденти, а маршрутът, по който вървяха участниците, беше охраняван от полицията.

Организаторите обявиха пред Скупщината на Сърбия, че това е „най-масовият Прайд досега“.

Освен малка група християно-талибани с църковна символика – кръстове, икони и молитвеници, вкл. иконографски транспарант на руския цар сексуален насилник и развратник Николай II, която беше блокирана от полицейски кордон, нямаше струпване на други противници на гей парада.

На Прайда имаше лозунги и знамена срещу Русия и нейната агресия в Украйна, докато християно-талибаните с кръстовете издигат руски знамена и руски царе срещу Прайда и в подкрепа на руската агресия в Украйна.

Шествието тръгна от парка „Манеж“, където се събраха участниците, до сръбския парламент.

Те спряха пред сградата на правителството, откъдето организаторите обявиха, че Законът за еднополовите съюзи е „под ключ“ в тази институция. Това е едно от основните искания на ЛГБТИ+ общността от 2017 г.

Министърът на европейската интеграция на Сърбия г-жа Таня Мишчевич участва в парада пред правителството на Сърбия. За разлика от предишни години сръбският премиер Ана Бърнабич, която е лесбийка и живее със своята приятелка, не присъства на прайда.

ЛГБТ+ общността беше подкрепена от присъствието на представители на опозиционни партии, комисаря за защита на равенството Бранкица Янкович и десетки посланици на западни държави.

„Дори не отговаря на изискванията“

Участниците начело на шествието, заедно с кръстницата на прайда певицата Ида Престер, носеха голям транспарант с надпис „Ние дори не сме близо“, какъвто е тазгодишният слоган.

Горан Милетич от Белград Прайд каза, че това е юбилейният 15-ти прайд, който са планирали. Той припомни, че пет са били забранени, един през 2022 г. е проведен въпреки забраната, а през далечната 2001 г. има опит за прайд.

„Дори не сме близо до изпълнение на изискванията. Исканията са много конкретни, те няма да струват нищо на никого, няма да отнемат нищо от никого и означават много за общността“, каза Милетич.

Министърът на европейската интеграция в правителството на Сърбия Таня Мишчевич заяви, че правителството на Сърбия е ангажирано с реализирането на правата на ЛГБТ общността.

„Предстои ни още много работа, но мирното провеждане на Прайда показва, че сме на прав път“, каза тя.

Белградският прайд беше солидно подкрепен от представители на опозиционните партии – Движение на свободните граждани, Зелено-ляв фронт, Демократическа партия и Коалиция Заедно.

Милица Джурич, партньорката на премиера Ана Бърнабич, също беше на прайда, но без своята половинка както бе споменато по-горе.

Парадът беше подкрепен и от посланика на Съединените американски щати (САЩ) в Сърбия Кристофър Хил.

„Важно е всички да сме тук заедно и всеки да има право да ходи, където пожелае“, каза Хил в парка Манжез.

Той добави, че е важно да се постигне напредък в реализирането на правата на ЛГБТ+ общността.

„Прайдът е в сърцето ми, разбирам проблемите на общността“, каза кръстницата на прайда, певицата Ида Престер.

Тя добави, че се надява ЛГБТ хората да могат да бъдат свободни 365 дни в годината и други граждани да ги подкрепят.

Престер подари на общността булчинска рокля, в знак на борбата за приемане на Закона за еднополовите съюзи.

Сред ключовите искания на ЛГБТ+ общността в Сърбия, които не са се променили от 2017 г., е приемането на Закона за еднополовите съюзи, който да регулира правата на еднополовите партньори.

Също така е необходимо приемането на Закон за половата идентичност и правата на транссексуалните лица, както и подобряване на здравните услуги за транс лицата.

Търси се и бърза и адекватна реакция на държавните органи и публично осъждане на представителите на властта относно езика на омразата и престъпленията, мотивирани от омраза към ЛГБТ+ общността.

Полицията блокира малката група християно-талибани, които са противници на прайда

Няколко десетки християно-талибани с църковна символика се събраха в центъра на града до църквата на Свети Марко в навечерието на началото на Прайда, като се противопоставиха на провеждането му.

Събралите се носеха икони с ликове на светци и символи, насочени срещу ЛГБТИ+ общността, дори четяха молитви „за изгонване на бесове и на злото като цяло“, предаде репортер на Радио Свободна Европа (RSE). Всичко това показва, че тези хора изпитват омраза в себе си срещу другите, които не приемат техните мракобесни възгледи и създават напрежение в цялото общество, неосъзнавайки, че това което проповядват е насочено срещу човешката свобода, права и съвест.

Полицейският кордон не им позволи да преминат предпазните заграждения, които бяха поставени по маршрута на Прайд шествието.

Те четяха молитви и кадяха с тамян.

От двора на църквата Възнесение Господне, покрай която минаха хилядите учестници, няколко души „прекадиха“ участниците, а църковните камбани биеха силно. Всичко това изглежда като сцена от филм от Средновековието, където религиозните фанатици са заклеймявали всичко и всеки, който не е съгласен с техните възгледи, обвинявайки го във вещерство, магьосничество, разврат и содомия.

Част от опозицията издигна ЛГБТ знамена пред институциите

Съветниците от опозиционния Зелено-ляв фронт окачиха знамето на ЛГБТ на сградата на Общинското събрание на Белград.

По този начин те отговориха на позицията на кмета на Белград Александър Шапич, който заяви на 8 септември, че  няма да подкрепи  парада по никакъв начин, дори и с показването на ЛГБТ знамето на сградата на Белградското събрание.

„Площад „Никола Пашич“ (където се намира парламентът на Белград) ще бъде осветен в цветовете на дъгата тази година още преди самата пешеходна алея“, обявиха представители на зелено-левия фронт.

Предложение за Закон за гражданското съжителство в парламента

В навечерието на Прайда опозиционният Зелено-ляв фронт внесе в сръбския парламент  предложение за Закон за гражданските партньорства, който да регулира еднополовите съюзи.

Зелено-левият фронт обяви, че ще поиска предложението за Закона за гражданското съжителство да бъде включено в дневния ред.

Радомир Лазович, депутат от Левия зелен фронт, каза, че е „отдавна“ време да се приеме такъв закон, въпреки че правителството го обещаваше от години.

Проектът беше подготвен, но правителството не го пусна в процедура. Против приемането му са десни партии и организации, както и Сръбската Православна Църква.

Процедурата повелява законът да бъде приет от сръбския парламент. Той обаче не може да влезе в сила без подписа на президента на Сърбия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза през август, че няма да подпише Закона за еднополовите съюзи, нито закона, който, както каза той, ще създаде „някакъв трети пол, където не си мъж или жена“. Макар преди това той самият да заяви, че ще го направи.

Анализатори смятат, че Вучич отново ще си промени мнението, защото именно в неговия кабинет има най-много хомосексуалисти, които не крият своята сексуалност, откогато и да е било в Събрия – премиер, министри, директори на дирекции и ръководители на областни структури.

Намаляване на уважението към правата и свободите на ЛГБТ

Според изследвания на международни организации процентът на зачитане на правата и свободите на ЛГБТ+ в Сърбия е едва 37 процента през 2022 г.

Правата и свободите на ЛГБТ+ се нарушават и от действията на крайнодесни партии и групи, както и от противопоставянето на религиозни организации.

Организацията „Да се ​​знае“, която документира насилие и дискриминация, мотивирани от хомофобия и трансфобия, регистрира 89 инцидента, мотивирани от омраза към ЛГБТ+ хората през миналата година. Всичко това насърчавано и подбуждано от религиозните лидери, особено тези на Сръбската Православна Църква.

От тях 29 са случаите на физическо насилие, а само една трета са сигнализирани в полицията.

Повечето инциденти са в навечерието на Европрайда, а организацията „Да се ​​знае“ регистрира осем физически нападения над участници в проявата.