агхяишюеоа

Тивериополският Епископ Тихон: От каноничен аспект, без заповед на Българския Патриарх храмът не може да бъде затворен

Руската църква „Свети Николай” беше затворена в четвъртък следобед и все още не е отворена. Патриарх Неофит одобри четирима свещеници, които да служат там. Кой обаче може да заключва източноправославни храмове в България освен Светия синод? Темата в „Интервюто в Новините на NOVA” коментира Тивериополският епископ Тихон. „Без заповед на Патриарха храм не може да бъде затворен”, твърди отецът. По думите му Руската църква е под юрисдикцията на Неофит.

„Цялата беда е в едно – тук имаме един психологически проблем, един емоционален, един държавен, един правен и един църковен проблем”, каза още Тивериополският епископ. Той подчерта разликата между дипломатични и дипломатически действия. Според Тихон българската държава е постъпила дипломатически, гонейки свещеници, но не го е направила дипломатично.

„Едно е сигурно. Бих се радвал ако тяхната и нашата политика не се месят толкова. Те едно „Отче наш” не могат да кажат, а всички станаха специалисти по религиозно-правните въпроси”, завърши Тивериополският епископ Тихон.

Следете темата тук

Източник: nova.bg