Ruska Carkva Zname

Русофили се събраха на протест пред Руската църква в София

24-часов срок за отваряне на Руската църква в София дадоха мъже, облечени в раса и представящи се за духовници – чиято легитимност Doxologia Infonews не може да потвърди.

Единият от тях представя себе си като „иподякон Атанас Стефанов“, в други моменти се представя за свещеник. Това е същият мъж, който нападна Володимир Зеленски при посещението му в София. Тогава той викаше „Анатема, Зеленски, фашистка Украйна, западни сатанисти“.

Атанас Стефанов отправи ултиматум към Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) до 24 часа да върнат руските свещеници и „български и руски свещеници заедно да отворят този православен храм“.

Друг мъж, облечен като духовник, се представи за „пътуващия поп Петър“ и прочете молитвата „Отче наш“ пред храма.

Освен граждани, пред Руската църква се събраха и представители на политически партии, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от „Възраждане“, Волен Сидеров от „Атака“ и Симеон Славчев от партия „МИР“. Присъстваше и Евгени Минчев.

На тротоара пред Руската църква беше проведена молитва за отваряне на храма. Тя беше придружена от протест срещу затварянето. Протестиращите носеха знамена на Русия и говориха обидни и пропагандни изрази срещу Украйна.

Бул. „Цар Освободител“ в района беше затворен, но вече движението е възстановено.

Лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази съмнение, че въобще има доклад на ДАНС, на база на който са експулсирани тримата служители на храма.

„Дошъл съм тук, защото съм възмутен, защото съм изключително погнусен от това, което направиха тези хора – те нанесоха позор на България. Няма доклад на ДАНС. Вие видяли ли сте го този доклад? Защо говорите глупости? Това че е секретен, означава че същестува, така ли?“, заяви Костадин Костадинов.

За експулсирания Архимандрит Васиан Змеев, Костадинов каза: „Това е църковният посланик. Изгонването му означава скъсване на дипломатическите отношения между църквите, не между държавите. Този, който трябва да я отвори, е този, който я затвори – и това е лицето Денков“, заяви той.

Думите на Костадинов, че премиерът Денков е затворил храма, са лъжа. Руската Федерация е тази, която затвори храма.

Припомняме, че в четвъртък бяха експулсирани със заповед на началника на Държавна агенция „Национална сигурност“ трима служители на Руското подворие – предстоятелят Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и друг с инициали В.Б.

Те са с наложена забрана за влизане в България за период от 5 години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Вследствие на това, Руската Федерация чрез говорителя на нейното външно министерство Мария Захарова обяви: „Древният руски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, отсега ще бъде затворен.“

Следете темата тук