2023 09 26 01 14 43

Руското външно министерство протестира пред българския посланик заради експулсирането на представителите на РПЦ в София

Посланикът на България в Москва Атанас Кристин е бил извикан в руското външно министерство във връзка с експулсирането от България на представители на Руската православна църква, обявени от българските служби за шпиони на Руската Федерация.

Било му е казано, че „тази антируска провокация на българските власти ще доведе до неприятни последици за София“, както и че „поредният провокативен акт на българските власти, който напълно се вписва в настоящите евроатлантически насоки за „борба с руското влияние“, неизбежно ще доведе до неприятни последици, преди всичко за неговите инициатори“.

Припомняме, че в четвъртък бяха експулсирани със заповед на началника на Държавна агенция „Национална сигурност“ трима служители на Руското подворие – предстоятелят Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и друг с инициали В.Б.

Те са с наложена забрана за влизане в България за период от 5 години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Вследствие на това, Руската Федерация чрез говорителя на нейното външно министерство Мария Захарова обяви: „Древният руски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, отсега ще бъде затворен.“

Следете темата тук