7374711

Посланикът на България ще бъде привикан в руското външно министерство заради екпулсирането на Архимандрит Васиан Змеев

Българският посланик в Москва Атанас Кристин ще бъде привикан в руското външно министерство във връзка с експулсирането от България на предстоятеля на Руското подворие в София Архимандрит Васиан Змеев и негови сътрудници.

Това съобщи руският посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизия „Россия-24“.

Припомняме, че вчера бяха експулсирани със заповед на началника на Държавна агенция „Национална сигурност“ трима служители на Руското подворие – предстоятелят Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и друг с инициали В.Б.

Те са с наложена забрана за влизане в България за период от 5 години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

„Разбира се, ще има някакви действия. Преди всичко ще бъде привикан посланикът, ще има определен разговор с него“, каза Митрофанова, коментирайки въпроса за възможните дипломатически ответни мерки на Москва.

В същото време тя отбеляза, че „никой няма да предприема огледални действия срещу Българското подворие в Москва“. „Ние не сме варвари“, добави Митрофанова.

Doxologia Infonews би искала да подсети службите за сигурност, че Русия и нейната църква нямат интерес от закриването на Българското подворие в Русия. И е възможно отсега нататък тамошният предстоятел, в момента той е Архимандрит Теоктист Димитров, да върши работата на експулсирания Архимандрит Васиан Змеев. Теоктист поддържа политиката на Русия и РПЦ. Предишният предстоятел на подворието Проватски Епископ Игнатий, тогава архимандрит, също подкрепяше Русия и РПЦ.

Следете темата тук