Prasinos Patriarchis

Послание на Вселенския Патриарх за началото на Новата църковна година 2023 и молитва за грижата за околната среда

ELEN – PT – LT – KO – UA – RO

1 септември 2023

Начало на Индикта и Световен ден на молитва за грижата за творението

Прот. номер 496

ВАРТОЛОМЕЙ

ПО МИЛОСТ БОЖИЯ АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ –

НОВИЯ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИАРХ

БЛАГОДАТТА, МИРЪТ И МИЛОСТТА

НА СЪЗДАТЕЛЯ НА ЦЯЛОТО ТВОРЕНИЕ –

ГОСПОДА БОГ И СПАСИТЕЛ НАШ ИИСУС ХРИСТОС,

ДА БЪДАТ С ЦЯЛОТО ЦЪРКОВНО ИЗПЪЛНЕНИЕ

* * *

Честнейши събратя Архиереи и възлюбени чеда в Господа,

По благоволението на Първоначалника и Основателя на нашата вяра днес влизаме в Новата църковна година и с псалми и песнопения празнуваме за тридесет и пети път Деня за опазване на природната среда.

Радваме се за отзвука от екологичните инициативи на Вселенската патриаршия не само в християнския свят, но и в другите религии, в парламенти и политици, в пространството на гражданското общество, науката, екологичните движения и младежта. Така или иначе, екологичната криза като глобален проблем може да бъде решена само с глобално осъзнаване и мобилизиране.

Изразяваме също така и удовлетворението си, че пряката значимост на екологичните и социални проблеми категорично се разбра. И по-точно фактът, че унищожаването на природната среда засяга преди всичко бедните на земята. Свързването на екологичните със социалните дейности е надежда за бъдещето, тъй като устойчиво развитие и прогрес може да има само тогава, когато се грижим едновременно за целостта на творението и защитата на човешките права и достойнство.

Характерно е днес да се подчертава необходимостта от някакво „екологично разширяване” на човешките права. Говори се дори за „четвърто поколение” права – за онова, което идва след индивидуалните и политическите, социалните, културните и тези на солидарността, и което се отнася до осигуряване предпоставките на околната среда. В борбата за човешките права не може да остане пренебрегнат фактът, че те са застрашени от изменението на климата, от липсата на питейна вода, плодородна почва и чиста атмосфера, и като цяло от „подценяването на околната среда”. Ефектите от екологичната криза трябва да се разглеждат преди всичко на ниво човешки права. Очевидно е, че те във всичките си аспекти и измерения представляват едно неразделно единство и че тяхната защита е неделима.

Към тази свързаност спада и справянето с бедите, породени от атаката на Русия срещу Украйна, които са свързани с ужасни екологични катастрофи. Всеки военен акт е и война срещу творението, който е много сериозна заплаха срещу природната среда. Замърсяването на атмосферата, водата и земята от бомбардировките, рискът от ядрено унищожение, изпускането на опасна радиация от атомните електроцентрали, канцерогенният прах от бомбардираните сгради, унищожаването на горите и неизползването на обработваема земеделска земя, всичко това свидетелства, че хората и екосистемата на Украйна са претърпели и продължават да търпят неизчислими загуби. Повтаряме, издигайки високо глас: Незабавно войната да се прекрати и да се започне честен диалог!

Изправена пред всички тези предизвикателства, Светата Христова Велика църква продължава своята борба за опазване на творението, съзнавайки, че загрижеността ѝ за природната среда не е някаква допълнителна дейност към нейния живот, а е същностен негов (на живота ѝ) израз и реализиране, бидейки продължение на Божествената Евхаристия във всичките форми и измерения на доброто ѝ засвидетелстване в света. Това беше и най-ценното завещание на проповедника на екологичното богословие – приснопаметния Пергамски митрополит Йоан. Почитайки големия му принос, завършваме настоящото Патриаршеско послание за празника на Индикта с онова, което той пише за Божествената Евхаристия, като цялостен отговор на съвременните екологични проблеми:

„В Божествената литургия природният и материален свят ведно с всички сетива (на човека) съучастват в едно неделимо единство. Няма противопоставяне между субективна и обективна реалност, няма завоевателно отношение на човешкия разум към света, който го заобикаля. Светът не се простира пред него, не е (е) някакъв обект за човека, но бива приеман (от човека) и приобщаван. Светото Причастие е не само единение с Бог и другите, но е също и прием на храна, приемане и остойностяване на природната среда, придобиване на едно тяло с материята, а не използване на материята. Свещеността, която съпътства това отношение, божествената вибрация, която прониква през тази връзка, е антиподът на технологията и отговорът на екологичните ни проблеми. По тази причина Божествената Евхаристия е най-доброто, което Православието има да предложи на съвременния свят”.

Благословена църковна Нова година, събратя и чеда в Господа!

1 септември 2023 г.

+ Константинополски Архиепископ Вартоломей

горещ молителствувател към Бога за всички вас