Nikolay Krastev

Николай Кръстев: Руската Църква прокарва сръбските интереси в Северна Македония

„Имало е и други предстоятели на Руската църква в София, преди 20-22 години, които се занимаваха пак с шпионски действия от България.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ по Евронюз журналистът Николай Кръстев по повод експулсирането на предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, както и още двама служители в храма заради шпионаж.

Кръстев обясни и в какво се изразява част от подривната дейност на представителите на руската църква у нас:

Участие в хибридни действия, свързани с признаването на действията на сръбската дипломация спрямо Северна Македония и нейната църква, която преди една година получи томос за независимост.

С това сближаване на руската църква и тази на Република Северна Македония, Вселенската изчаква и не бърза да издава томоса, констатира Кръстев.

„Създава се инфраструктура от близки до руското подворие свещеници, които да имат по-голямо влияние вътре в Българската православна църква, за да се вземат решения, които не са непременно в българския интерес“, допълни журналистът.

Една немалка част от българските митрополити, завършили духовните академии в Русия или бившия Съветски съюз, днес са близки до руската църковна дипломация.

Кръстев припомни, че това не е първият случай на експулсиране на представители на руската църква заради подривна дейност.

„Още Стефан Стамболов изгонва един руски свещеник в края на 19-и век, заради намеса във вътрешните дела“, посочи журналистът.

Според него индикатор за мащаба на руската реакция ще бъде дали ще затворят подворието на българската църква в Русия.

„Не го изключвам“, каза анализаторът.

През църквата се движат много неща, включително засилване на сръбското влияние в РСМ, смята журналистът.

„Българската администрация трябва да има самочувствие, за да каже на руската страна да на се меси. Русия уважава тези, които имат достойнство, а не тези, които се кланят безкрайно. България не е държава от 10-20 години, а е с 1300-годишна история и 144-годишна възстановена държавност“, подчерта Кръстев.

Целия разговор вижте във видеото.

euronewsbulgaria.com