2da05e985c0138817debb2b73c688c63

Делян Пеевски настоя Руската църква да бъде отворена

С призив към Патриарх Неофит, управляващ Софийска Митрополия, за възстановяване на богослуженията в Руската църква Свети Николай в София се обърна народният представител от ДПС Делян Пеевски. Поводът е затварянето от страна на Русия на храма в края на седмицата и призивът на Русенския Митрополит Наум, който смята, че Руската църква в София трябва да отвори.

„Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите“, заяви Делян Пеевски.

Припомняме, че в четвъртък бяха експулсирани със заповед на началника на Държавна агенция „Национална сигурност“ трима служители на Руското подворие – предстоятелят Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и друг с инициали В.Б.

Те са с наложена забрана за влизане в България за период от 5 години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Вследствие на това, Руската Федерация чрез говорителя на нейното външно министерство Мария Захарова обяви: „Древният руски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, отсега ще бъде затворен.“

Следете темата тук