Ryshtegrsfwedaw

Главният редактор на Doxologia Infonews: Архимандрит Васиан Змеев има задача да настройва българските архиереи, които да обслужват руските църковни интереси

Главният редактор на Doxologia Infonews Йордан Георгиев коментира въпроси, свързани с експулсирането на предстоятеля на Руското подворие в София Архимандрит Васиан Змеев и негови сътрудници.

Припомняме, че вчера бяха експулсирани със заповед на началника на Държавна агенция „Национална сигурност“ трима служители на Руското подворие – предстоятелят Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и друг с инициали В.Б.

Те са с наложена забрана за влизане в България за период от 5 години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Георгиев, който говори в предаването „Твоят ден“ по телевизия Nova News, смята, че един духовник може да застраши националната сигурност. „Архимандрит Васиан Змеев е служител на отдела за Външни църковни отношения на Руската Православна Църква и е във взаимодействие с руските служби. Той е част от хибридната война на РФ срещу света. Той има задача да настройва български архиереи, които да обслужват руските църковни интереси. Например непризнаване на автокефалията на Православната Църква на Украйна. Това представлява дестабилизация. Определени български архиереи приемат решения на БПЦ, които обслужват интересите на Руската православната църква. Така БПЦ да стане елемент от руската хибридна война“, заяви той.

Георгиев казва, че самият той е имал вербален спор с Васиан Змеев, като го е приканил да спре да осъществява пропаганда. „Имаме сведения за проведени разговори между архиереи. Обмисля се как да реагират пред обществото, има голяма реакция сред духовниците у нас. Светият Синод е разделен на групички и не може да излезе с решение как да реагира“, посочи Георгиев.

Вижте целият разговор във видеото по-долу

Следете темата тук