E948fd29819a79138ba8535c1e961ef4

БСП иска изслушване на председателя на ДАНС заради казуса с Руското подворие в София

БСП ще поискат извънредно изслушване на председателя на ДАНС в парламента заради доклада, на базата на който е взето решение за експулсиране на свещеници от Руската църква в София. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред журналисти.

„Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него. Има данни, че той е изготвен на базата на натиск отвън, най-малкото информацията, че от Македония идва такъв. Има много съмнения за това, което се случи.“

БСП очакват управляващите да откажат това изслушване, но искат да видят дали ДАНС са си свършили работата или „някой отвън“ е звъннал и е казал какво да направят. Съгласни са докладът да влезе и в секретното деловодство, но да е ясно какво се случва.

Ако духовниците наистина са били шпиони, редът в България е да бъдат задържани, разследвани и съдени, тъй като нямат дипломатически статут, за да бъдат експулсирани, обясни Нинова.

„Очевидно е, че нямат сериозни доказателства и затова бързаха да ги изгонят от страната. Искаме истината.“

Председателят на парламента Росен Желязков съобщи, че шефът на ДАНС Пламен Тончев е в командировка до края на септември. Въпреки това, добави Желязков, съответният доклад с гриф „секретно“ ще бъде връчен за разглеждане на депутатите в деловодството на парламента.

Въпросът е г-жа Нинова в „интерес“ на националната сигурност на България ли иска повече данни от секретния доклад на ДАНС, или така ѝ е наредено от Русия, за да помогне на ФСБ да разкрият кои са лицата, които са спомогнали за разкриването на шпионите на българска територия, и съответно тези лица да бъдат наказани от руските служби, които имат хиляди информатори в България – както сред граждани и политици, така и сред монаси, клирици и митрополити.

Руското посолство в София отбелязва, че храмът е затворен поради „физическа невъзможност да продължи работата след изгонването на духовенството, а решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от Руската православна църква“.

Припомняме, че в четвъртък бяха експулсирани със заповед на началника на Държавна агенция „Национална сигурност“ трима служители на Руското подворие – предстоятелят Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и друг с инициали В.Б.

Те са с наложена забрана за влизане в България за период от 5 години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Вследствие на това, Руската Федерация чрез говорителя на нейното външно министерство Мария Захарова обяви: „Древният руски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, отсега ще бъде затворен.“

Следете темата тук