0n7a1613

Архимандрит Васиан: Свещениците, назначени от Патриарх Неофит в Руската църква, нямат право да служат там

Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в руската църква в София, нямат право да служат там. Това е заявил пред ТАСС предстоятелят на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, който беше експулсиран от българските власти.

„Московската патриаршия трябва сама да назначи там нови свещеници, които да заменят експулсираните от София”, добави той.

Българските власти задължиха архимандрит Васиан Змеев, отец Евгений Павелчук и друг служител на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, като им дадоха срок от 24 часа да напуснат страната. Според тях те представляват заплаха за националната сигурност, припомня ТАСС.

По-късно патриарх Неофит назначи свещеници, които „ще се погрижат за храма и ще извършват обичайните богослужения” като е съобщил за решението си на Руския патриарх Кирил.

Архимандрит Васиан заяви, че това е „енория на Руската църква и само Московският патриарх може да назначава там свещеници”. „По щат в тази църква трябва да има двама свещенослужители на пълен работен ден и след като двама са били екстрадирани, трябва да бъдат изпратени други двама”, уточни той.

Следете темата тук