Ngdfrsa

Гласуваният за Стобийски Епископ, Архимандрит Дионисий Мишев, посети САЩ

EN

На 6 август 2023 сутринта, празникът Преображение Господне беше отбелязан в едноименния храм в Корона, Ню Йорк, с Литургия, водена от Архиепископа на Америка Елпидофор заедно с Епископа на Назианзин Атинагор, главен секретар на Епархийския Синод на Архиепископията на Америка, Архимандритът на Вселенския престол Харалампий Ничев, обслужващ българоговорящата общност в Истанбул и други духовници.

Съмолитвено участие от олтара все гостуващия в САЩ гласуван за Стобийски Епископ, Архимандрит г-н Дионисий Мишев от Българската Патриаршия.

Обръщайки се към Архимандрит Дионисий, Архиепископ Елпидофор каза:

„Искам да приветствам един значим йерарх от Българската Патриаршия, Преосвещеният г-н Дионисий, който е избран за епископ, по-точно, както казваме на църковен език, гласуван за епископ, като след известно време ще бъде извършена и епископската му хиротония.

Също така с нас е и отец Харалампий от Константинопол, Архимандрит на Вселенския престол, отговарящ за българоговорящата православна общност в Константинопол.

Отец Харалампий е наполовина българин, наполовина украинец. Нали така? Правилно ли казвам? (Отец Харалампий кимва, че е така. – бел.ред) И така. Вселенският Патриарх го избра и постави да отговаря за българоговорящата православна общност в Константинопол.

Забележете. В самия Константинопол имаме и българоговоряща православна общност. Имаме и отговорник, който я обгрижва. И това е отец Харалампий.

И така. Двамата дойдоха заедно – отец Харалампий и Преосвещения г-н Дионисий. Тяхното присъствие донесе блясък в нашата Божествена Литургия.

Защо не служи г-н Дионисий? Защото съгласно църковния ред, от момента, в който си избран (гласуван), до момента на твоята хиротония, ти не можеш да служиш. Защото нито си поп, нито си владика в този период. Затова (Преосвещеният г-н Дионисий) седна при нас в олтара и взе съмолитвено участие в службата. Добре дошъл, братко.“

Архимандрит Харалампий каза на гръцки: „Позволете ми, Високопреосвещени, да направя превода от български на гръцки.“

366075450_839333974428659_3184861215271928595_n

Архиепископ Елпидофор: „Колко разбират български език тук? Никой.“ (Смее се) „Тогава добре ще направите да превеждате.“

В отговор, гласуваният за Стобийски Епископ, Архимандрит Дионисий, се обърна към Архиепископ Елпидофор със следното:

„Ваше Високопреосвещенство, благодаря Ви много за това, че заедно с архимандрита на Вселенския трон г-н Харалампий, ни дадохте възможността да бъдем поклонници тук на Тавор.

Но ние сме тук и по друг повод, който съм абсолютно убеден, че утре ще бъде обсъден обстойно с Вас. Тъй като преди десет месеца Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей насърчи една дейност за сближаване с първородната църква-дъщеря на Майката Църква – Българската. И ако позволите, в присъствието на цялото това православно християнско (не се чува; вероятно казва „събрание“, „паство“, или нещо подобно – бел.ред.), бих казал следното.

Българската Православна Църква е първото чадо на Майката Църква в Константинопол, но както не е никому тайна, не само по отношение на Църквата, всичко, което се случваше в нашата държава и в нашето общество последните 80 години, беше под влиянието първо на Съветския съюз, след което на Руската Федерация.

Две години и половина в България нямаше правителство. Сега правителство се сформира. И благодарение на служителите на правителството на Съединените американски щати в България и в Турция, българското правителство също заема една страна, която подхожда на Вас не само като архиепископ на Америка, но и преимуществено като ипертим и екзарх на двата океана – не само на Пасифика, но и на Атлантика, защото всички ние в момента сме в Северноатлантическия съюз НАТО.

Благодарение на Патриарх Вартоломей, сближението с архиереите на Великата Христова Църква е факт първо при вас с посещението на Българския Митрополит за Западна и Средна Европа Антоний, и с посещението на Вашия събрат Митрополита Старец на Халкидона в България преди няколко месеца. И понеже славата на Бога, която днес на Тавор се проявява, е преимуществено в сърцата на онези, които са жертви на войната в Украйна.

С благодарност от името не на Българската Църква, а на българското общество, и благодаря много за личния Ви ангажимент за това Българската Църква да изпълни каноническата правда и час по-скоро да бъде първата славяноезична църква, признала онази автокефалия, която само Вселенският Патриарх има право да предоставя.

Всички ние, православните християни, имаме за Вселенски Патриарх пророк. Защото представете си, днес в Украйна да нямаше кой да дава утеха на всички, които са вдовици и сираци. Но и идеолог на автокефалията на Църквата в Украйна бих казал, че сте Вие, Ваше Високопреосвещенство, още от 2008 г., с една книга, която се надяваме час по-скоро да бъде преведена и представена в Република България.

И тъй като съм тук с благословията на Българския Патриарх Неофит, за това че се преобразяват отношенията между Майката Църква и първородната ѝ дъщеря, мисля, че най-подхожда на Ваше Високопреосвещенство точно на днешния празник енголпие с иконата на Преображение Господне. Благодаря много.“

Последва прегръдка между Архиепископ Елпидофор и избрания за Стобийски Епископ, Архимандрит Дионисий.

Също така, по-долу представяме и изпратената преди това официална покана от Архиепископа на Америка към Архимандрит Дионисий, за да посети Съединените щати и по-конкретно Ню Йорк:

„11 юли 2023

До Негово Преосвещенство избран Стобийски Епископ Дионисий (в света: Дионисий Бойков Мишев)

Номер на българския паспорт:

E-mail: [email protected]

Поздравявам ви горещо в благодатта и мира на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

С особена радост ви изпращам това писмо с покана да посетите Ню Йорк следващия месец, 3-8 август 2023 г., като уважаван гост на Гръкоправославната Архиепископия на Америка.

Моля да знаете, че ще се радвам да ви приема на аудиенция в нашата Архиепископска централа тук в Манхатън на 4 август, където ще имаме възможност да обсъдим лично различни въпроси от взаимен църковен интерес. За мен ще бъде удоволствие да ви бъда лично ваш домакин на обяд и вечеря по време на престоя ви в Ню Йорк и да ви поканя да се присъедините към мен по време на отслужването на Утренята и Божествената Литургия на празника Преображение Господне в гръкоправославната църква на Преображение Господне в Корона, Ню Йорк, в неделя, 6 август.

Когато ви е удобно, любезно ви моля да ме информирате за вашия маршрут на пътуване, така че Архиепископията да може да направи необходимите уговорки относно транспорта и настаняването ви по време на вашия престой в Ню Йорк.

С пожелание за безопасно пътуване и благословено продължаване на лятото, като ви предавам моите топли братски поздрави и сърдечни молитви и оставам в радостно очакване на предстоящото посещение на Ваше Преосвещенство в Съединените американски щати.

Братски ваш,

(подпис)

Елпидофор

Архиепископ на Америка“

08-07_01-59-24-7494646467537537