Oj40zularaj2dcty

Солун: 40-годишен открадна кръст от украински митрополит

ELUA

40-годишен мъж е задържан от полицията за грабеж, извършен в центъра на града

Високопреосвещеният Тернопилски и Кременецки Митрополит г-н Нестор (Писик) от Православната Църква на Украйна, който е в Северна Гърция на поклонение, стана жертва на грабеж в Солун.

Според полицията, нападателят се приближил до 44-годишния митрополит от град Тернопил (Украйна), докато се качвал на автобус (с украински номера) и извадил светия кръст от вещите му. За да задържи плячката си (откраднатото), 44-годишният мъж отблъсква украинския архирей.

След полицейски издирвания 40-годишният извършител е задържан от полицаи мотористи от екипа на ΔΙ.ΑΣ. като кръстът е върнат на неговия собственик.

Както стана известно, арестуваният е от алжирски произход, като у него е открит нож.

По-нататъшното полицейско разследване показа, че срещу него има пет висящи съдебни решения, с които той е осъден общо на 8 години затвор при строг режим, 32 месеца лишаване от свобода и глоба за кражба (съвместно), компютърна измама и кражба на особено големи стойности (съвместно и продължаващо).

40-годишният алжирец е отведен в Районната прокуратура.

Митрополит Нестор е на поклонническо посещение в Гърция с група вярващи и клирици от неговата епархия. На 09 юни 2023 г., Митрополит Нестор посети Архиепископа на Атина и на цяла Гърция Йероним II.