51661939969 04bcc985a4 O

Пловдивският Митрополит Николай получи имот за храм от обвиняемия в престъпления кмет на Община Стамболийски

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев е подписал договор за дарение на имот, между Община Стамболийски и Българската православна църква. Това е станало на 5 юни – православният празник на Светия Дух и празник на Стамболийски.

Имотът е от 2121 кв. м. и е вписан в Агенцията по вписвания. С този договор се дава и старт за дострояването на храма Успение на Богородица. В началото на месеца общината изгради паркинг пред църквата с 42 паркоместа и се надява Пловдивският Митрополит Николай да одобри проекта и със съвместни усилия да се построи храма.

Мараджиев благодари на общинските съветници за „разумното решение“, което са взели.

„За осем години помогнахме да се ремонтират и построят и други църкви в общината. През следващия мандат с общи усилия можем да се гордеем с един прекрасен храм, за който мечтаеха поколения наши съграждани. В името на всички хора, които дариха средства и отделяха от залъка си за тази църква, в името на онези, които не дочакаха този момент, тази църква ще я построим. Подписването на договора на Свети Дух е едно знамение за мир и благоденствие. Бог да пази България!“, коментира Мараджиев.

Същевременно на 12 юни 2023 г. Окръжна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност две длъжностни лица – кмет и заместник-кмет на Община Стамболийски – това са Георги Мараджиев и Теодора Денева.

Те са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс – престъпление по служба, извършено от тях в съучастие, в периода от 01.01.2018 г. до месец октомври 2022 г., с цел набавяне на имотна облага за себе си и за другиго, като от това могат да настъпят немаловажни вредни последици.

Деянието е извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение, съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Касае се за престъпление, свързано с провеждане на обществени поръчки, възложени от името на общината, приблизително на стойност около 2,4 млн. лв., за изграждане на различни обществени сгради на територията на общината.

Кметът е привлечен в качеството на обвиняем като подбудител и помагач, а неговият заместник – в качеството на обвиняем като извършител. Спрямо двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 3000 лева, за всеки един от тях.

Не за първи път Пловдивският Митрополит Николай получава пари от заподозрени, обвиняеми и/или обвинени в престъпления, хора от подземния свят и свързани с мафията и Русия.